Capio
Capio
Läkare som opererar

Inför din operation hos Capio Spine Center Göteborg

Om du har sår eller plita inom området där du ska opereras vill vi att du snarast kontaktar mottagningen för en bedömning. Operationen kan behöva "flyttas" fram till det är läkt. Detsamma gäller om du förbättrats eller om symtomen förändrats.

Har du frågor?

Kontakta våra operationskoordinatorer via 1177, eller på telefon: 031-89 12 77.

Rakning/hårborttagning vid och i närheten av operationsområdet får inte göras veckan innan operation. Små sår/hudskador kan uppstå, vilket ökar risken för sårinfektion. För att minska risken för infektion ska du dubbelduscha sammanlagt tre gånger med desinfektionstvålen Descutan eller Hibiscrub innan operation. Tvålen finns att köpa på apotek, köp två paket Descutansvampar med fyra stycken i varje paket (läs noggrant igenom medföljande instruktion). I samband med duschen ska du ta av dina smycken/piercingar och inte sätta på dem igen. Detta för att förhindra att det bildas bakterieansamlingar under smyckena. Ta bort nagellack samt konstgjorda naglar på fingrar och tår. Använd inte make-up och/eller hud- och hårvårdsprodukter efter att du påbörjat din första dubbeldusch. Efter duschen får du endast använda nytvättade kläder och sängkläder.

Fasta inför operation

Du får inte äta fast föda efter kl 00.00 kvällen före operation. Du får dricka ett glas vatten/saft/te/kaffe fram till två timmar innan du kommer till oss. OBS! Inga mjölkprodukter eller juicer.

När du kommer till oss

  • På vårdavdelningen får du byta om till operationskläder och du får medicin som narkosläkaren eller operatören ordinerat.
  • När du kommer till operationsavdelningen träffar du förutom narkospersonalen också operationspersonalen som är med dig under hela operationen.

Hur du kan förbereda dig inför din operation

  • Det är viktigt att du redan innan operationen planerar för din tid efter. Du kan ta hjälp av vänner och anhöriga under rehabiliteringstiden. Se till att någon finns hemma och tar emot dig när du kommer hem.
  • Om du tror att du kommer att behöva hemtjänst ska du själv i god tid ta kontakt med biståndsbedömaren i den stadsdelsnämnd/kommun där du bor.
  • Om du blir ombedd att använda stödstrumpor i samband med operationstillfället ska dessa vara helt nya.

Behov av hjälpmedel

Vid vissa operationer kan man behöva hjälpmedel - diskutera detta behov med inskrivande personal.

Läkemedel

Läs den information du fått om din operation. I den framgår det vilka läkemedel som du ska sluta med i god tid före operation. Om du sedan tidigare tar andra läkemedel så ta med dessa i orginalförpackning till vårdavdelningen tillsammans med ifylld blankett "aktuella läkemedel" (denna blankett får du tillsammans med din kallelse för operation). Vi tillhandahåller läkemedel som är vanliga i samband med ortopediska operationer såsom smärtstillande och antibiotika. Notera att på operationsdagen ska enbart läkemedel intas som narkosläkare eller operatör ordinerat.

Magen

Det är vanligt att man drabbas av förstoppningstendens efter en operation då man är mer stilla än vanligt och på grund av smärtstillande medicin.

Redan ett par veckor innan operationen kan du börja öka ditt intag av kostfiber, antingen genom att äta mycket grönsaker eller genom att köpa receptfritt bulkmedel på apoteket, till exempel laktulos.

Fullmakt

Se till att ordna fullmakt på apoteket till någon nära anhörig som kan hämta ut de läkemedel som ordineras i samband med din utskrivning. Ordna gärna detta innan din operation.

Rehabilitering

För att uppnå ett bra resultat av operationen är det viktigt att du är aktiv så mycket som möjligt både före och efter operationen. Du har själv ett stort ansvar för din träning. Fysioterapeut finns tillgänglig på vårdavdelningen måndag-lördag.

All personal är utbildad i den grundträning just du behöver. Det är mycket viktigt att snabbt komma upp ur sängen (naturligtvis med personalens hjälp) för att förhindra komplikationer och påskynda läkningsprocessen. Promenader i korridoren ser vi som en viktig del i din träning.

Ta med egna kläder som är lätta att ta på och röra sig i. Stadiga skor underlättar träningen/mobiliseringen.

Har du frågor?

Kontakta våra operationskoordinatorer via 1177, eller på telefon: 031-89 12 77.

Sekretess

All personal som du kommer i kontakt med har tystnadsplikt. När du skrivs in kommer vi att fråga dig hur du vill ha det angående sekretess. Får vi lov att tala om att du vårdas här om någon ringer och frågar eller vill du ha fullständig sekretess, vilket innebär att inga uppgifter får lämnas ut.

Övrig information