Capio
Capio
Capio
Medarbetar scannar id

Innovativt massvaccinerings- projekt vinnare av Ramsay Santé Innovation Award

10 februari 2022

Ramsay Santé anordnade i år sin första Innovation Award, en ceremoni för att uppmärksamma innovationsprojekt över hela värden. 113 bidrag skickades in och fem finalister deltog på plats i Paris när vinnaren utsågs. Vinnaren blev Capio Sveriges innovativa massvaccinationsprojekt, där över 250 000 människor vaccinerats effektivt med hjälp av ny digital teknik.

– Med hjälp av vår digitala teknik har vi kunnat vaccinera över 250 000 människor, något vi hade haft svårt att göra på traditionella sätt, säger Ali Rezai, digitaliseringschef på Capio Närsjukvård.

När pandemin bröt ut fanns ett stort behov att vaccinera brett i Stockholm och vi förstod tidigt att vi inte hade kapacitet att genomföra vaccineringen på det vanliga sättet. Vi behövde hitta ett nytt och mer effektivt sätt där vi utnyttjade den digitala tekniken, berättar Ali Rezai. Tidigare hade vi arbetat med PCR-testning i stor skala där vi använde digital teknik för att automatisera processen. Med lärdomar av det arbetssättet, applicerade vi samma koncept för vaccineringen mot covid-19. 

Så går den digitala vaccinationsprocessen till

Patienten fyller i sin hälsohälsodeklaration digitalt innan hen kommer till vaccinationscentret. Entrévärdar på plats scannar patientens identitetshandling via app på smartphone. Baserat på den digitala hälsodeklarationen guidas patienten vidare i vaccinationen. Antingen direkt till vaccinatör, för att få sin spruta, eller via ordinatör. För en majoritet av patienterna hanteras ordination automatiskt. I systemet finns även stöd för spårbarhet som talar om vilket vaccin patienten fått samt ett par robotar som hanterar journalföringen. Bakom vaccineringsprocessen finns ett stort team med personer från samtliga funktioner och samarbetet har skett tvärsöver affärsområden. Den digitala processen frigör vårdpersonal och gör att tid kan läggas på de patienter som faktiskt behöver hjälp.

– Innovation är inte möjligt utan teamarbete, i det här projektet har alla bidragit med sin kompetens och därför har vi lyckats, säger Ali Rezai, digitaliseringschef på Capio Närsjukvård.

– Innovation är centralt för Ramsay Santé och avgörande för att bygga morgondagens hälsa. Jag är stolt över att se alla innovationsprojekt som är på gång och att de uppfyller patienternas behov. Jag gratulerar Ali och massvaccineringsprojektet som har underlättat vaccineringen mot covid-19 och varit en verklig framgång med över 250 000 vaccinerade, avslutar Pascal Roché, CEO på Ramsay Santé.

Vaccineringsmottagningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm är en av de mottagningar där vaccineringsprocessen används. Se filmen där Åke Strandberg berättar hur vi digitaliserade vaccinationsprocessen.

Följ Capio i sociala medier