Capio
Capio
Capio
Capio bidrar till att hjälpa Ukraina

Capio bidrar till att hjälpa Ukraina

15 mars 2022

Kriget i Ukraina har fått förödande humanitära konsekvenser och det snabbt försämrande läget tvingar många att fly för sina liv. Vi står inför en kris där över två miljoner människor har tvingats fly från sitt hemland och UNHCR uppskattar att över sexton miljoner människor kan behöva hjälp. Capio vill hjälpa till på flera sätt och ta hand om de som kommer hit och som behöver vård. Vår Jourläkarbil finns på plats i Nynäshamn för att ta emot människor som kommer med båt, vi inventerar material och vi skänker pengar till Läkare utan gränser.

Jourläkarbilen tar emot människor som flyr

Varje dag kommer över 300 människor som flytt från Ukraina med båt till Nynäshamn. En tredjedel av dessa är barn. Region Stockholm har beställt en extra jourläkarbil av Capio som finns på plats i Nynäshamn och tar emot de människor som behöver vård. De kan ge vård direkt på plats, mediciner, recept eller en remiss till annan vårdmottagning för fortsatt vård. Capios Jourläkarbil samverkar med Migrationsverket och Polisen på plats i Nynäshamn. Alla hjälps åt för att vara en trygghet för de människor som tvingats vända upp och ner på sina liv.

– Människorna som kommer hit är väldigt samlade och har rest länge. Det ger en trygghet att vi finns på plats och kan ta emot de människor som behöver vård, säger Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil på plats i Nynäshamn.

Samordnat stöd med regioner och hjälporganisationer

Capio har inventerat sina lager för att se vilket material och vilken utrustning som kan skickas till Ukraina. I samverkan med regionerna säkerställs att det finns en mottagande organisation som ser till att det som skickas hamnar rätt. Detta är enligt MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rekommendation, för att undvika att hjälpsändningar inte kan användas eller till och med utgör en belastning för mottagande länder. Capio har fortsatt dialog med regionerna och har även kontakt med de etablerade hjälporganisationer för att säkerställa att rätt hjälp skickas.

Kostnadsfri sjukvård för alla ukrainska medborgare

Svensk sjukvård uppmanas att inventera resurser och på Capio har ett arbete satts i gång för att förbereda hur Capio kan hjälpa till och stötta de som flytt till Sverige och behöver sjukvård. Tillsammans med regionerna erbjuds kostnadsfri sjukvård för alla ukrainska medborgare.

Digitala tjänster

Capio ser även över hur vi kan använda vår digitala tjänst Capio Go för att ytterligare kunna hjälpa de som kommer hit och som har behov vård, mediciner eller som behöver förstå hur man söker vård i Sverige. Då vi står inför en flyktingkris vet vi att även våra digitala mottagningar kommer ta emot människor på flykt. Capio letar därför efter medarbetare som talar ukrainska eller ryska och som kan hjälpa oss att nå ut med information.

Podd om oro

Känner du oro kring kriget i Ukraina och världsläget? Upplever du att det är svårt att veta hur du ska förhålla dig till all information som finns tillgänglig? Du är inte ensam. I vår podd ”Hur hanterar du oro?” pratar vi med Alexander Sävås, psykolog på Capio, som ger oss lite förståelse för hur vi människor fungerar vid oro och konkreta tips på hur vi kan lugna oss själva.

Capio skänker 1 miljon kronor till Läkare utan gränser

Vi står inför en flyktingkris där över två miljoner människor har tvingats fly landet och UNHCR uppskattar att över sexton miljoner människor kan behöva hjälp. Vi på Capio vill bidra till att rädda liv och hjälpbehovet är enormt. Det kommer krävas insatser i form av stöd, resurser och gåvor för att hjälpa flyende med sjukvård och nödhjälp. Capio skänker 1 miljon kronor till Läkare utan gränser, då Capio sedan många år är ett partnerföretag till Läkare utan gränser. Vi vill fortsätta att göra skillnad för de som behöver det som mest.

Följ Capio i sociala medier