Rebecca är distriktssjuksköterska och har också en specialistutbildning inom diabetes. Hon har arbetat som diabetessjuksköterska i 6 år och arbetar med vuxna som har typ 2 diabetes.
– Typ 2 diabetes kan vara ärftligt men handlar ofta om hur man lever och hanterar livet. Ofta leder diabetes till andra sjukdomar som hjärtinfarkter, impotens och försämrad känsel i fötterna, det är därför det är så viktigt att ta sin diabetes på allvar, säger Rebecca.
Typ 2-diabetes ökar
Det blir allt vanligare att yngre människor får diabetes, man väger mer och motionerar mindre idag. Sjukdomen kan även ha psykiatrisk samhörighet.
– Typ 2 diabetes ökar i takt med ökade livsvillkor, vi sitter mer stilla idag och har större tillgång till mat. Många lever i stress och jobbar för mycket. 20 procent av de som har diabetes typ 2 har också en psykiatrisk diagnos. Ofta hör det ihop, säger Rebecca.
Rebecca är den enda diabetessköterskan på vårdcentralen och jobbar heltid med sina diabetespatienter.
– Jag har ansvar för 400 diabetespatienter och arbetar även förebyggande med de som inte ännu har fått diagnos. Allt handlar om samarbetet med patienten, vissa träffar jag väldigt ofta och andra mer sällan. Mitt arbete styrs av patienternas behov, säger Rebecca.
För en del patienter är det skönt att få en diagnos, de kan ha lättare att motivera sig för att ta tag i sin sjukdom och för andra är det jättejobbigt och en enorm omställning i livet. Diabetes är en kronisk sjukdom. Man kan få normala blodsockervärden men själva diagnosen har man alltid kvar.
– Det vi kan se är bara toppen av ett isberg, det finns ett stort mörkertal. Många har diabetes utan att veta om det, säger Rebecca.
Hedersomnämnd av sina patienter
Storstockholms diabetesförening utser varje år en diabetessjuksköterska som gjort särskilda insatser för sina patienter. Det är patienterna själva som skickar in sina omdömen. I år gick utmärkelsen till Rebecca och så här lyder motiveringen:
”Rebecca har med sin höga kompetens och osedvanligt stora lugn, oförtrutet under en längre tid, fått sina patienter motiverade för en välstrukturerad och noga avvägd behandling. Hon har med sitt intellekt och sin humor, sett till att livet kan vända för personer med diabetes. Rebecca är fantastisk i mötet med sina patienter och är dessutom duktig på att lära och inspirera sina kollegor”.
En av Rebeccas patienter säger så här:
"Även motsträviga äldre gubbar blir motiverade efter ett snack med Rebecca"
Rebecca vet vem mannen bakom motiveringen är och berättar att hon arbetat nära honom i flera år. Mannen var väldigt frustrerad och upprörd över sin diabetesdiagnos till en början, vilket är ganska vanligt. Då gäller det att lyssna in och vänta tills patienten är redo för att genomföra en förändring.
– Den första frågan jag alltid ställer till mina patienter är ”Vad vill du ha för hjälp av mig?” Det är inte jag som gör jobbet och jag brukar vara väldigt tydlig med det. Jag ger verktygen men sedan är det patienten som behöver göra jobbet, säger Rebecca.
Maten är viktig
När det handlar om mat brukar Rebecca säga att ingen mat är förbjuden men att man inte kan äta allt, hela tiden.
– Många tror att de enbart får äta knäckebröd och morötter efter diagnos men det handlar inte alls om det. Vi försöker ta bort de värsta bovarna. För någon kan det handla om att minska ner antalet, att gå från att äta två kanelbullar vid varje fikapaus till en. Det gäller att göra små förändringar men som på sikt gör stor skillnad, säger Rebecca.
Vad är du extra stolt över i ditt arbete?
– Det jag är extra stolt över är när till och med jag känner, detta kommer inte att gå. Men så märker jag att mina patienter ändå tar till sig av mina råd och lyssnar på det jag har sagt. Jag hade en patient som åt en chipspåse varje dag men som lyckades dra ner till endast en halv påse per dag. Han gick ner i vikt och jag såg hur mycket bättre han mådde. När de själva inser hur mycket bättre de mår av förändringarna, det gör mig stolt, säger Rebecca.
Rebecca är hedrad över att få ta emot priset från diabetesföreningen men betonar vikten av samarbetet på vårdcentralen.
– Även om det idag är jag som får ta emot det här priset så vill jag framhålla att ingen är bäst ensam. Jag skulle aldrig kunna göra det arbete jag gör utan samarbete med mina kollegor på Capio Kungsholmen Vårdcentral, avslutar Rebecca.