– Vi ortopeder har under lång tid reparerat ledbandsskadorna utan att egentligen veta om det är bra eller inte. I det akuta skedet har patienterna smärta och svårt att röra armen och vi har som rutin opererat patienterna med störst felställning. Men det har varit svårt att veta vilka patienter som ska opereras, berättar Helena Boström Windhamre, biträdande överläkare på Ortopedkliniken.
Allt började med ett ST-projekt 2009 med en kollega. Deras handledare på kliniken, docent Anders Ekelund, uppmanade dem att gå vidare med undersökningarna.
Självläkning lika bra
2012 startade Helena den stora studien som nu visat att de patienter som opereras för AC-leden har mer smärta under första tre månaderna jämfört med de patienter som inte opereras. Och inte nog med det, studien visar att resultaten efter behandling är lika bra om man låter skadan läka ihop av sig själv.
– Det finns äldre studier som visar på liknande resultat men de är mindre och har färre inkluderade patienter, konstaterar Helena.
Normalt sett tar en doktorsavhandling fyra år att genomföra på heltid, men Helena har forskat vid sidan av sin heltidstjänst så för henne har det tagit närmare tio år.
– Det har varit jätteroligt, men så här i efterhand hade jag sett till att ha mer forskning på arbetstid, säger Helena.
Det har varit svårt att få tillräckligt med tid, pengar och stöd för forskningen, menar hon. Det håller på att ändras i snabb takt på sjukhuset och det tycker hon är väldigt positivt.
Bättre förutsättningar
– De som börjar forska nu kommer förhoppningsvis att få helt andra förutsättningar, säger Helena.
Helenas forskning kommer att leda till att Capio S:t Görans Sjukhus skriver om sitt vårdprogram för skadan. På Ortopedkliniken kommer man i fortsättningen inte rutinmässigt att operera ledbandsskador i AC-leden.