Capio
Capio
Capio
Fia Bringby

Sjukgymnastens råd – så förhindrar du skador i skidbacken

23 januari 2023

Att jobba med något man är passionerad över är en dröm många har. På Capio Artro Clinic har den drömmen blivit en sanning för många. De som jobbar här har antingen en idrottsbakgrund eller ett stort idrottsintresse och en av dessa är Fia Bringby. Fia har en bakgrund i det alpina och det var en självklarhet för henne att fortsätta inom idrotten även efter sista tävlingen var gjord för egen del.

Capio Artro Clinic

Capio Artro Clinic är en högspecialiserad ortopedisk klinik och även Sveriges ledande idrottsskadeklinik.

– Jag har jobbat som sjukgymnast på Capio Artro Clinic sedan 2012 men har arbetat som sjukgymnast i över 20 år. Varje dag möter jag både motionärer och elitidrottare som antingen vill komma tillbaka till idrotten eller bara kunna ha en aktiv vardag igen. Vi är alla specialiserade på olika områden och med tanke på att alla som jobbar här har ett idrottsintresse, brukar vi dela upp idrotterna sinsemellan. För min del faller det sig naturligt att ta emot mer alpina skador eftersom jag förstår belastningen av sporten och vad som krävs för att komma tillbaka. Det är lätt för mig att prata med dessa patienter eftersom alpin skidåkning ligger mig varmt om hjärtat, säger Fia Bringby.  

Specialister på idrottsskador inom skidåkning  

På Capio Artro Clinic tar man hand om många idrottsskador så som höfter, knän och axlar. Alla som jobbar här är specialiserade inom rörelsestödjeapparaten och har spetskompetenser för kroppens alla delar. På grund av Fias intresse och kunskap inom skidåkning, tycker hon det är väldigt kul att också vara ansvarig sjukgymnast för herrarnas skidlandslag. Förra året var hon med under OS och världscupen och hade över 75 resdagar utöver sin vanliga roll på kliniken.  

– När jag är ute på fältet jobbar jag nästintill dygnet runt. Jag tar hand om de aktiva på morgonen och är sedan i backen hela dagen. Det är så mycket mer än att bara hjälpa till om någon har gjort illa sig. Hela teamet hjälps åt med tidtagning, att sätta upp bana och jag har även hand om fysträningen. Det är otroligt roligt och varierande att vara ute på fältet. Man står med en väska på en alptopp, för att sedan vara hemma i salen igen. Det finaste är när man har haft hand om en person som varit skadad och sedan får se hen i backen igen. Det är inspirerande att ha varit med på den tuffa rehab-resan till att se personen göra det hen älskar mest igen, berättar Fia Bringby. 

– Det roligaste med att resa med det alpina laget är att vara en del av teamet där alla ger 100% och har samma målsättning. En målsättning att skapa bästa förutsättningar för att de aktiva ska kunna prestera på sin absolut högsta nivå, varje dag. Det tycker jag är väldigt motiverande och lärorikt, säger Fia Bringby.  

Samarbeten med flera landslag 

Utöver skidlandslaget inom det alpina har Capio även ett samarbete med puckel, ski cross, free ski och snowboard. Men även med golfspelare, damkronorna och simhopparna. Alla dessa landslag har man ett övergripande ansvar för och är första kontakt. På grund av den oerhörda kompetensen av knäskador tar Capio Artro Clinic även hand om många fotbollsspelare, framför allt inom den allsvenska fotbollen.  

– Vi jobbar även med fotbollslandslaget för damerna. Sedan har vi nyligen inlett ett samarbete med SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, där vi är medicinskt stöd till olympiaderna, säger Fia Bringby.  

Fler skidrelaterade skador över nyår och sportlovet 

På vintern blir det fler skidrelaterade skador, framför allt efter nyår och under sportlovet. Det är oftast knäskador som orsakas, vilket Capio Artro Clinic är väldigt bra på.  

– Tyvärr behöver många opereras efter en skada som orsakas efter en skidresa. Men oavsett om det behövs operation eller inte, kommer alla passera oss på sjukgymnastiken. Vi har ett fint samarbete läkare och sjukgymnaster sinsemellan, säger Fia Bringby. 

Fias tips om hur du förhindrar skador i skidbacken 

  • Det viktigaste av allt är hjälmen. Använd alltid hjälm!
  • Ha en bra allmän fysik, stärk den allmänna konditionen, ben- och lårmuskulaturen. Det är stora krafter och vridmoment i skidåkning så det är därför viktigt att du inte åker över din förmåga. Åk i backar du behärskar och anpassa fart därefter. 
  • Tänk på att du ska vila flera ggr under dagen och kanske även ha vilodagar eftersom risken för skador ökar i slutet av dagen eller en skidvistelse då du är mer trött. 
  • Se till att du har bra utrustning. Skidor rätt längd, bindningar rätt inställda och bekväma pjäxor. 
  • Väder, många skidåkare i backen och annat påverkar också skaderisken.  
  • Följ åkreglerna i backen, följ banorna som finns och undvik platser med möjlig lavinfara. Undvik områden med potentiell lavinfara. 

Capio Artro Clinic

Capio Artro Clinic är en högspecialiserad ortopedisk klinik och även Sveriges ledande idrottsskadeklinik.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier