Capio
Capio
Capio
Vasaloppet 2023

Fysioterapeuten tipsar – Så tränar du inför Vasaloppet

28 februari 2023

Vätternrundan, Vasaloppet eller kanske Göteborgsvarvet? Det finns många lopp och spännande utmaningar att ta sig under året för den som känner sig manad. Här berättar Anton Olofsson, fysioterapeut på Capio Artro Clinic, hur man bäst förbereder sig, laddar upp och undviker skador.

Capio Artro Clinic

Vill du veta mer om Anton Olofssons arbetsplats?

Anton är själv i full gång med de sista förberedelserna inför Vasaloppet, Öppet spår. En 90 km lång utmaning som han hoppas kunna klara på under 9 timmar. Det stora målet är En Svensk Klassiker, där Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet ingår.

Hur Anton har tränat inför Vasaloppet

– Jag har valt att lägga upp min träning själv, utifrån det jag tror passar mig. Jag har inte åkt så mycket skidor innan, så jag började redan 2021 med att faktiskt lära mig åka skidor, så att jag under 2022 kunde träna skidåkning på riktigt, säger Anton Olofsson.

Under sommaren har han främst cyklat och sprungit. Skidåkningsfokuset kom i höstas då han körde mycket stakmaskin i kombination med att springa, och så fort det gick att åka skidor i Stockholm så började han med det.

– Jag har fram för allt satsat på lågintensiv träning – långa, långsamma pass. Någon gång i veckan har jag kört mer högintensiva intervaller, fortsätter Anton Olofsson.

Skidåkning handlar mycket om teknik. Det är viktigt att bygga upp en bra grundkondition och styrka i armar och bål, och få in tekniken så att man avlastar armarna och i stället jobbar med bålen.

Har du genomfört något liknande innan?

– Jag cyklade Vätternrundan 2021, men då förberedde jag mig alldeles för dåligt. Jag var för dåligt tränad och drog på mig överbelastningsskador. Jag tog mig i mål – men det var inte vackert, säger Anton Olofsson.

Antons motivation nu är att inte göra om samma grej. Han vill ta sig igenom loppet utan att dra på sig för mycket överbelastning.

Hur ser uppladdningen ut så här veckan innan Vasaloppet?

– Jag har slagit av på träningen och tränar lätt. Jag försöker vara utvilad och återhämtad. Och jag äter mängder, mycket kolhydrater för att fylla på glykogendepåerna, säger Anton Olofsson.

Anton berättar också att han försöker ha alla grejer packade och på plats – hela, rena grejer, träningskläder, sportdryck, och energibars som han ska ha under loppet.

Vad ska man tänka på för att undvika skador inför ett lopp?

  • Var förberedd på vad loppet stället för krav, och utgå från det.
  • Börja träna i tid, och träna allsidigt.
  • Kombinera långa pass med kortare. De långa passen ska vara väldigt lågintensiva – som i pratbart tempo med kompis. Jag har kört 1,5-2 timmars lugn träning.
  • De korta passen ska vara högintensiva. Jag har kört 4x4 minuters intervaller med 2 minuters aktiv vila, efter en ordentlig uppvärmning.
  • Träna styrka för att kunna klara av träningsbelastningen. I skidor är bålstyrka viktigt, men även generell arm och ryggstyrka.

 

Capio Artro Clinic

Vill du veta mer om Anton Olofssons arbetsplats?

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier