Capio
Capio
Öron Näsa Hals

Inställda operationer på grund av förkylning – så förbereder du dig inför en operation

22 februari 2023

Sedan förra året har Capio Öron Näsa Hals haft problem med inställda operationer på grund av att patienterna varit förkylda. När det var som värst fick ibland hälften av de planerade operationerna ställas in, ofta i sista minuten. Nu vill vi tala om hur viktigt det är att kontakta vården i så god tid som möjligt om du är sjuk, så att någon annan kan få din operationstid i stället. Och hur du ska förbereda dig inför en operation på bästa sätt.

Läs mer om Capio Öron Näsa Hals Globen

Capio Öron Näsa Hals Globen erbjuder specialiserad vård för både barn och vuxna inom öron, näsa och hals.

– Vi har behövt ställa in ovanligt många av våra operationer det senaste året, på grund av både Covid och förkylningar, säger Jenny Driving, verksamhetschef på Capio Öron Näsa Hals vid Globen och Solna.  

På Öron Näsa Hals i Globen och Solna görs ungefär 20 000 mottagningsbesök och 1100 operationer per år. Här får både barn och vuxna specialiserad vård och kirurgi inom ÖNH. Halsmandeloperationer på barn och vuxna är en av de vanligaste operationerna. 

– En vanlig dag gör vi mellan åtta och tolv operationer. Vi tycker att det är så tråkigt att behöva ställa in eller skjuta upp en planerad operation, säger Jenny Driving.

Förberedelser inför en operation 

Inför en operation får patienten både muntlig och skriftlig information. Det är bland annat instruktioner om vilka mediciner man ska ta och inte ta och vad som gäller för mat och dryck på operationsdagen.  

– Det är viktigt att följa instruktionerna noga. Om man har råkat få i sig mat eller fel dryck, kan vi inte genomföra operationen. Är du minsta osäker på vad som gäller inför din operation, så hör av dig till oss i stället för att chansa, uppmanar Jenny Driving. 

Viktigast att tänka på inför en operation

  • Följ instruktionerna noga gällande eventuell medicinering  
  • Läs och följ instruktionerna noga gällande fasta, mat och dryck  
  • Om du blir förkyld, vänta inte med att kontakta operationssamordnaren.  
  • Är du minsta osäker kring instruktionerna eller har frågor – kontakta oss så hjälper vi dig 

– Det allra viktigaste förutom fastan är att om du eller ditt barn blir sjuk så hör av dig till oss direkt. Då kan vi göra en bedömning om operationen ska flyttas fram eller inte. Och om operationen behöver ställas in så hinner vi hitta någon annan som behöver opereras som kan få tiden, avslutar Jenny Driving.  

Läs mer om Capio Öron Näsa Hals Globen

Capio Öron Näsa Hals Globen erbjuder specialiserad vård för både barn och vuxna inom öron, näsa och hals.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier