Capio
Capio
Capio
Ministerbesök i Simrishamn

Äldreministern besökte vårdcentralen och sjukhuset i Simrishamn

6 april 2023

Igår fick Capios vårdcentral och sjukhus i Simrishamn besök av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Mannfalk från Moderaterna. Ministern fick göra studiebesök i verksamheterna och diskutera vårdfrågor tillsammans med Capios medarbetare. Diskussionerna fokuserade på äldrevården men även frågor som vikten av nationell digital infrastruktur och önskan om ett gemensamt journalsystem för hela landet.

Mer om Capio Närsjukhus Simrishamn

Här kan du läsa mer om Capios närsjukhus i Simrishamn och hur de arbetar på sjukhuset.

– Ett väldigt trevligt besök som gav en god inblick i hur man jobbar och samarbetar för sina äldre invånare, sammanfattade ministern Anna Tenje besöket.  

Fokus på äldre i Simrishamn

I Simrishamns kommun finns ovanligt många äldre invånare. Vårdcentralen har anpassat sig efter sina äldre patienter. Det finns en särskild äldresköterska och en demenssköterska. Peter Berg, specialist i allmänmedicin, arbetar sedan ett år tillbaka enbart med patienter som får vård i hemmet. Det innebär daglig kontakt med kommunens sjuksköterskor och besök i hem eller boende.

– 35 procent av invånarna här är över 65 år. Så här är en 70-åring en ung patient, säger Rickard Fahlström, specialist i allmänmedicin på vårdcentralen.

Och fler blir det under sommaren. Sjukhusets upptagningsområde är sydöstra Skåne, med cirka 100 000 invånare under vintern.

– Men man kan räkna upp emot det dubbla på sommaren. Och många av dem finns i gruppen äldre äldre, berättar Annika Andersson, verksamhetschef för Capio närsjukhus.

Vikten av ett gemensamt journalsystem

Både Åsa Plath, verksamhetschef för vårdcentralen i Simrishamn, Annika Andersson och Rickard Fahlström önskar samma sak - ett journalsystem för hela landet. Det skulle öka patientsäkerheten.

– Vi har ju många turister från en annan del av landet som patienter. De tycker det är konstigt att de måste ge sitt samtycke, säger Åsa Plath.

– Det är så viktigt att äldrevården lyfts och vi vill vara med och driva framtidens geriatrik. 1 maj tar vi över den geriatriska sluten- och öppenvården på Dalens och Handens närsjukhus i Stockholm och till hösten öppnar vi dessutom ett nytt våningsplan med 30 vårdplatser på Capio Geriatrik Sollentuna, avslutar Thorleif Nilsen, affärsområdeschef på Capio Äldre och mobil vård.

Mer om Capio Närsjukhus Simrishamn

Här kan du läsa mer om Capios närsjukhus i Simrishamn och hur de arbetar på sjukhuset.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier