Capio
Capio
Capio
Erik Blomqvist och Erik Rönnblad

Golfdoktorn tipsar – så undviker du skador på golfbanan

3 maj 2023

Våren är här och det är många golfare som passar på att ta sig till golfbanan när tillfälle ges. En riktigt härlig känsla, fram till att man får ont eller drar på sig en skada. Vår golfdoktor Erik Rönnblad, som till vardags är VD på Capio Artro Clinic, gästade nyhetsmorgon igår där han tillsammans med golfcoachen Erik Blomqvist gav tips på hur man undviker de vanligaste belastningsskadorna.

Vill du se gårdagens avsnitt?

Här kan du se avsnittet med Erik Rönnblad i Nyhetsmorgon.

Det börjar rycka i golfarmen på många nu när vädret har börjat vända och det är fullt på rancherna runt om i Sverige. Golfspelare är relativt förskonade för allvarliga skador, men det många inte tänker på är att det finns rätt många punkter på kroppen som man kan få smärta i. Några exempel är handleden, armbågen, ländryggen, axlarna och fotlederna.

– Man ska inte förringa dom krafter och belastningar som uppstår i samband med svingen. I och med att det är en repetitiv rörelse som man gör om och om igen, finns en risk för att man får överbelastningsbesvär eller förslitningar, säger Erik Rönnblad.

Erik menar att man inte nödvändigtvis behöver vara på en hög nivå för att råka ut för förslitningsskador och överbelastningar. Det hänger ihop med vilket teknik du har och hur du tar ut rörelsen.

– Du kommer ganska långt ut i ytterlägen och klubbhuvudet blir tungt när du driver igenom svingen, fortsätter Erik Rönnblad.

Teknik är A och O för att förhindra skador

Tidigare var det viktigaste när det gällde teknik att fötterna skulle stå rakt fram. Detta är, enligt golfcoachen Erik Blomqvist, ett av de största problemen till ländryggsbesvär. Ländryggen är även en av de vanligaste delarna på kroppen som man kan få besvär med, oavsett om man är professionell eller amatör.

– Vi tar ut rotation i bröstryggen, vilket man kan se på hur kotorna i ryggen är orienterade – att dom kan rotera. Nere i ländryggsnivå är däremot facettlederna vertikala, vilket betyder att det inte går att rotera så mycket. Men har man en dålig rörlighet i bröstryggen kan det vara så att man tar ut rotationen i ländryggen under samtidig kompression – att det trycker ihop. Då kan man få besvär i muskulaturen, i ledband och i ligament men även i diskarna som ska ta emot stötdämpningen, säger Erik Rönnblad.

– Studier visar på att det både är en repetitiv rörelse och att tekniken inte är tillräckligt bra som gör att man riskerar att dra på sig skador. Det kommer mycket från fötterna. Knäleden är ju en gångjärnsled vilket betyder att när vi kommer till ett visst läge så når vi ett ytterläge som gör att vi på något sätt försöker skydda oss och får en sidoböj i ryggen, säger Erik Blomqvist.

Tips på att förhindra skador i ländryggen

  • Börja med att rotera ut foten tillräckligt mycket så att du utan några problem kan komma så att bäckenet pekar mot målet.
  • Om du är överrörlig kan du flytta fram bakre foten, medan om du är begränsad i din rörelse kan du i stället flytta bak den bakre foten.
  • Man lär ofta ut i golf att alla ska stå likadant, men så är inte fallet. Det är väldigt individuellt eftersom du har din kropp och din rörelseförmåga.
  • För att förhindra och förebygga uppkomsten av skador ska du köra prehab – förebyggande träning och rätt teknik. Proffsen som är duktiga på det här har mycket mindre belastning i ytterlägen.
  • Du kan förhindra kompressionsskador genom att stärka bålstabiliteten och magmusklerna.

Tips på att förhindra skador i armbågen

– Armbågen är en klassisk del på kroppen som man kan få smärtor i, framför allt hos amatörer. Det är egentligen ett handledsbesvär eftersom musklerna fäster vid armbågen och det är oftast den ledande handen, när man pisksnärtar till, som man kan få problem med. Det heter egentligen tennisarmbåge, golfarmbågen sitter på insidan, men den är konstigt nog inte lika vanlig att få problem med som utsidan av armbågen, säger Erik Rönnblad.

  • Här gäller det att köra rehab, avlasta och vila om man får problem. Det här är även ett problem som hantverkare kan få om man skruvar mycket till exempel.
  • Tennisarmbåge är precis som hopparknä och hälsporre – en stressreaktion i senfästet. Där handlar det om att stimulera läkning. Det kan man göra med ett band som omfördelar trycket, man kan sticka med nålar, akupunktur, laser eller stötvåg. Kortison ska man däremot hålla sig borta från.

Tips på att förhindra skador i axlarna

Axeln tar utgångspunkt i skulderbladet, därför är det viktigt att ha en bra kontroll och muskulär stabilitet i skulderbladet:

  • Du behöver träna förebyggande styrketräning. Många golfare tror att bara för att man är ute och tränar så pass mycket, så behöver man inte köra styrketräning eftersom svingen är det viktiga. Men för att undvika att få överbelastningsbesvär så måste man ha styrketräningen med också.
  • Bröstmuskeln kan också vara rätt så tight, vilket gör att axeln åker framåt. Därför måste man träna mycket baksida för att stabilisera skulderpartiet.

Vill du se gårdagens avsnitt?

Här kan du se avsnittet med Erik Rönnblad i Nyhetsmorgon.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier