Capio
Capio
Capio
Bo Andersén gästar Nyhetsmorgon
Vår ögonläkare Bo Andersén gästar Nyhetsmorgon

Ögondoktorn berättar - Så påverkas våra ögon under hösten

3 oktober 2023

Hösten är här och vi går mot mörkare tider. Detta betyder att vi utsätts för starkt ljus från gatlyktor, strålkastare och en lågt stående sol vilket påverkar våra ögon. Vår ögondoktor Bo Andersén, som till vardags jobbar på Capio Ögon, gästade Nyhetsmorgon imorse där han pratade om hur ögonen påverkas av ljuset i höst, men även om olika ögonsjukdomar och hur vi kan skydda oss mot dessa.

Nyhetsmorgon

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Bo Andersén.

Bländning är ett vanligt fenomen och är man extra känslig för just detta, kan det finnas risk för att man har drabbats utav gråstarr, vilket är om du har en grumling i ögats lins. Linsen blir grumlig hos oss alla, om vi blir tillräckligt gamla.  

– Bländning är ett tidigt varningstecken på gråstarr. Man kan också uppfatta färger lite annorlunda men eftersom det är en dubbelsidig sjukdom så märker man inte färgförändringarna så mycket. Det gjorde däremot konstnären Monet, han målade en tavla före han fick gråstarr och sedan efteråt och det var stor skillnad i färgupplevelse, säger Bo Andersén.  

Vanliga ögonproblem under hösten 

Gatlyktor ska normalt sätt vara punktformiga ljuskällor, men ser man att ljuset sprider sig beror det på att grumlingen i linsen gör så att ljusstrålarna sprider sig och skapar en ganska diffus bild. 

– En normal lins är rätt transparant och genomskinlig, medan en lins som har fått gråstarr blir färgförändrad. Det finns olika typer av gråstarr, men den klassiska är kärnskleros vilket är en central grumling i linsen som börjar med att man tittar på ögat. Man kan då se lite gula skiftningar i linsen, men som patient märker man inte så mycket mer än att synen blir suddigare och framför allt på långt håll. En del personer som har haft problem med att se på nära håll kan rent av märka att man ser lite bättre på nära håll när man har fått gråstarr, säger Bo Andersén.  

Gråstarr är något som drabbar oss alla och medelåldern är runt 74–75 år. Men Bo säger att han oftare börjat se människor drabbas i 50–60 års åldern också.  

Den lågt stående höstsolen gör att man får kisa, men om man har gråstarr är besvären mycket värre. Dessutom är det också lite suddigt – framför allt på långt håll, som vi nämnde tidigare. Som Bo redan har varit inne på är gråstarr en dubbelsidig sjukdom, men det kan var så att ett öga går före och då märker man inte så mycket eftersom hjärnan väljer det bästa ögat.  

– Gråstarr är inte farligt och du kan operera så att det blir bra igen. I vana händer är det en väldigt lätt operation och framför allt för patienten är den väldigt lätt. Efter 10–15 minuter är du klar och även om du kan känna att någon rör vid ögat, så gör det inte ont, säger Bo Andersén. 

Ska man operera för gråstarr så tidigt som möjligt?  

Man ska inte operera för tidigt eftersom det finns en obalans av det man ska vinna och det man riskerar att förlora av att göra en operation. Det är helt enkelt besvären som avgör när och om man ska operera sig.  

Hur går operationen till?  

Man går in med instrument på sidorna av ögat och har även en ultraljudsapparat som smular i sig linsen och suger ut den, varpå man sätter en plastlins exakt där den gamla har suttit och så sitter den kvar resten av livet. Efter en sådan här operation kan man inte få tillbaka gråstarr, men det finns något som heter efterstarr som är ganska vanligt. Efterstarr är en grumling i hinnan bakom plastlinsen. 

Grönstarr 

Gråstarr är en sjukdom i ögats lins, medan grönstarr drabbar synnerven längst bak i ögat. Det beror på att det finns en obalans mellan den vätska som produceras i strålkroppen som sedan ska cirkulera runt linsen och sugas upp i kammarvinkeln. Det här har inget med tårvätska att göra, utan är en sorts inre cirkulation av vätska. Får man en obalans – antingen för kraftigt eller för dåligt utflöde – blir det som en ballong som blåser upp sig och skapar ett tryck inuti ögat som fortplantas bak till synnerven. 

– Trycket märks sällan, framför allt om det är en långsam tryckökning. Men om man kikar upp mot månen eller mot andra ljuskällor och ser en rund ring runt ljuset (det så kallade halofenomenet) samtidigt som man märker av ett tryck i ögat så är det stor risk att man har fått en kraftigare tryckstegring. Men det är egentligen det enda sättet man kan upptäcka detta i ett tidigt skede. Tyvärr upptäcker vi ofta grönstarr lite för sent, när det redan har blivit en ganska stor skada. Det tråkiga med just grönstarr är att den skada som har drabbat synnerven, går inte att reparera. All behandling mot grönstarr syftar till att förebygga, säger Bo Andersén.  

Det gäller att upptäcka grönstarr tidigt och det som är bra nu förtiden är att många optiker erbjuder speciella synhälsokontroller. Man behöver kunna bedöma synnervsutseendet och kunna mäta trycket. Detta bör man undersöka om man har släktingar som har grönstarr. Ungefär 100 000 personer har fått diagnosen grönstarr, men man tror att det finns ett mörkertal vilket betyder att det kan finnas dubbelt så mycket.  

– Tack vare screeningundersökningar kan man hitta det i tid och då kan man sätta in trycksänkande droppar eller laserbehandling. Men den skada som har uppkommit kommer alltid finnas där och det yttrar sig på så vis att delar av synfältet försvinner, mest i ytterkanterna, så det är väldigt svårt att upptäcka, avslutar Bo Andersén. 

Nyhetsmorgon

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Bo Andersén.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier