Capio
Capio
Capio
Karin Holmsten håller i stipendium
Karin Holmsten. Foto: Jan Torbjörnsson.

Karin Holmsten tilldelas nytt stipendium för forskning om prostatacancer

18 oktober 2024

Allt fler överlever spridd prostatacancer tack vare nya behandlingar. Studierna som ligger bakom de nya behandlingarna har än så länge i huvudsak utförts på yngre män. Nu tilldelas Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, ett nytt stipendium för sin forskning inom spridd prostatacancer hos en tidigare exkluderad grupp; äldre män.

– Det är detta jag brinner jag för. De flesta män vi behandlar på kliniken är över 75 år och vi vet ännu inte så mycket om hur stor nytta de här nya behandlingarna har på dem och om de får fler biverkningar. Målet är att på sikt kunna ge en bättre och mer individanpassad behandling, säger Karin Holmsten.

Den nya studien är en akademisk retrospektiv real-world data och registerstudie. Forskningsstipendiet är på 50 000 kronor och instiftat av Svensk Förening för Urologisk Onkologi och Pfizer. Capio S:t Görans sjukhus kommer att vara huvudman för forskningsprojektet.

S:t Görans Prostatacancercentrum, där Karin Holmsten arbetar kliniskt, är ett av Sveriges ledande prostatacancercentrum och har kompetens inom diagnostik, behandling och uppföljning av prostatacancer. Både kliniskt arbete och forskning inom området cancer är fokusområden för samarbete inom Ramsay Health Care, som Capio är en del av.

– Detta är ett fantastiskt fint exempel på kliniknära forskning som snabbt är till nytta för individuella patienter och deras närstående och samtidigt bidrar till bättre folkhälsa. Vi i Capio och Ramsay Santé är stolta över det arbete som Karin och hennes medarbetare gör, säger Margareta Danelius, chefläkare Ramsay Santé och Capio Sverige.

Presskontakt

Nanna Isaksson Samara

Presskommunikatör

press@capio.com
Nanna Isaksson Samara

Följ Capio i sociala medier