Capio
Capio
Capio
Erik Rönnblad i Nyhetsmorgon

Idrottsläkaren: Så förhindrar du skador i skidbacken

20 februari 2024

Sportlovsveckorna är i full gång och likaså skidsäsongen. Men tyvärr är det en hel del som skadar sig i skidbacken. Ungefär 5000 svenskar söker sjukhusvård varje år på grund av skidrelaterade skador. Idag gästade Erik Rönnblad, idrottsläkare och VD på Capio Artro Clinic, TV4 Nyhetsmorgon och berättade om hur du undviker skador i skidbacken.

TV4 Nyhetsmorgon

Här kan du se inslaget i Nyhetsmorgon där Erik Rönnblad berättar om hur du undviker skador i skidbacken

De vanligaste skadorna i skidbacken är:

  1. Knä
  2. Axlar och tumme
  3. Huvud
  4. Rygg
  5. Underben och fotled

– På ohotad förstaplats ligger knät, knäna står för ungefär 40–60 procent av alla skidrelaterade skador. Oftast skadas det inre sidoledbandet eller korsbandet och det hänger ihop med att det är stora krafter när man åker skidor, uppåt 8–10 gånger kroppsvikten kan gå genom knät i en sväng. Går det fel så är det ett halvt ton som trycker igenom, berättar Erik Rönnblad.

Underben och fotled finns med i botten på topplistan, sedan kommer ryggskador för att man ramlar eller blir påkörd. Skallskador hamnar på tredjeplats och har minskat tack vare att fler använder hjälm och sedan hamnar axlar och tumme.

– Det är vanligt att man ramlar med utsträckt arm och så tar man emot sig med staven i handen, då stukar man tummen och får en så kallad ”skidåkartumme”, säger Erik.

Det främre korsbandet – säkerhetsbältet i knät

Det är vanligt att man skadar det inre sidoledbandet eller det främre korsbandet när man skadar sig under skidåkningen.

– Det inre sidoledbandet, stabiliserar knät i sidled och förhindrar att knät viker sig eller att underbenet viker sig utåt. Främre korsbandet förhindrar underbenet från att glida framåt i förhållande till lårbenet och förhindrar viss rotation. Man brukar beskriva främre korsbandet som ett säkerhetsbälte i knät, berättar Erik.

Muskulaturen hjälper till att stabilisera och hålla allting på plats men om den inte riktigt står pall, så ska korsbandet vara där och förhindra detta. Det oftast den typen av rörelse som gör att det går sönder, rotation och felvinkling.

– Tyvärr är vi kanske inte var byggda för att gå upprätt på två ben, eller för att åka skidor i 100 knyck. Som regel känner man direkt när man skadar korsbandet, man kanske till och med hör ett litet popp i knät när korsbandet går av och det brukar göra vansinnigt ont och blir svullet, men inte alltid. Man kan vrida till och det kanske inte blir svullet, men det vanligaste är att man känner det, säger Erik Rönnblad.

Hur behandlar man en knäskada?

Det viktigaste är att man utreder skadan, så att man vet vad det handlar om. Det är lite snårigt och kan vara svårt att undersöka ett knä, speciellt om det är lite svullet. Man brukar börja med en röntgen men även om röntgen är blank, det vill säga att man inte ser några skelettskador, ska man ändå följa upp med en magnetkamera eller MR, som det kallas.

– Det inre sidoledbandet är den bästa skadan du kan få. Nästan 99 % läker av sig själv. Främre korsbandet läker jättedåligt, för det ligger inne i vatten. Ungefär 50 % behöver opereras men resterande del klarar sig fint utan operation, men med rehab, berättar Erik.

Om det blir operation eller inte beror på individuella förutsättningar och på vad du har för funktionskrav. Ska du hålla på med en idrott som har höga krav på knät eller på stabiliteten i knät, kanske du måste opereras.

– Karriären behöver inte vara över om du får en korsbandsskada, men det är lång återhämtning. Behöver du bara rehab så kanske det tar ett halvår att komma tillbaka, men med operation brukar vi säga minimum 9 månader efter operationen, säger Erik.

Inre och yttre riskfaktorer

Det finns en rad olika riskfaktorer som gör att man kan undvika skador. Erik Rönnblad brukar dela in dom i inre och yttre faktorer. De inre är de individrelaterade faktorerna och de yttre är de omgivningsrelaterade faktorerna.

– De omgivningsrelaterade faktorerna är till exempel teknik och utrustning. Se till att ha hjälm, ryggskydd och kanske handledsskydd. Kontrollera att pjäxorna passar och se över bindningarna, så att de löser ut vid en vridning. Och se över förhållandena i backen, är det isigt eller dålig sikt? säger Erik.

De inre faktorerna handlar om den fysiska och mentala förmågan, vad du har för grundträning och teknik i backen, men också om din inställning till skidåkningen. Du kanske är rädd eller har kommit tillbaka från en skada, eller åker skidor för fösta gången på fler år.

– 50 % av alla skidskador inträffar de första två dagarna i backen. Så det kanske snarare är första åket man ska skippa i stället för sista åket, säger Erik Rönnblad.

Eriks tips på hur du undviker skador

  • Ha en bra grundträning och teknik
  • Åk i en backe där du känner dig trygg och har kontroll
  • Våga luta dig framåt i backen, blir man rädd ryggar man tillbaka och då hamnar vikten fel
  • Tänk igenom dina begräsningar
  • Ta det lugnt i backen

Se inslagen i TV4 Nyhetsmorgon

Här svarar Erik på tittarnas frågor om sportlovsskador: ”Man har med sig rädslan från skadan” – ortopeden svarar på tittarnas frågor (tv4play.se)

Här berättar Erik om de vanligaste skadorna i backen: Undvik skador i skidbacken – så skyddar du knäna (tv4play.se)

Vill du veta mer om förebyggande träning?

På Mina sidor har vi samlat mer information om hur du kommer igång med din träning, men undviker skador. Logga in på Mina sidor här: Mina sidor | Capio

TV4 Nyhetsmorgon

Här kan du se inslaget i Nyhetsmorgon där Erik Rönnblad berättar om hur du undviker skador i skidbacken

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier