Capio
Capio
Capio
Pascal Roché på Näringslivsseminarium
Fotograf: Fredrik Wennerlund/ STELLA Pictures

Näringslivsseminarium med fokus på innovation vid Frankrikes statsbesök

1 februari 2024

Frankrikes president Emmanuel Macron har under veckan besökt Sverige tillsammans med en näringslivsdelegation och flera ministrar ur den franska regeringen. Presidenten har haft ett fullbokat schema i Sverige och besökt både Stockholm, Lund och Malmö tillsammans med Sveriges kung och drottning. Igår anordnades ett Näringslivsseminarium där Pascal Roché som är VD för Capios franska ägare Ramsay Santé, var inbjuden. Pascal pratade om innovation i vården.

Fokuset för Näringslivsseminariet Accelerating Europe's competitiveness, var innovation, grön omställning och kompetensutveckling. Nästan 200 representanter från det svenska och franska näringslivet samlades i Stockholms stadshus. Frankrikes president deltog tillsammans med Sveriges kung, kronprinsessan, Ebba Busch, energi- och näringsminister, Sylvie Retailleau, minister för högre utbildning och forskning i Frankrike och Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister. Seminariet arrangerades av Business Sweden.

I en panel tillsammans med flera representanter från Sveriges näringsliv bland annat Ikea och Ericsson deltog Pascal Roché som är VD för Capios franska ägare Ramsay Santé. Han pratade om att innovation i vården är en förutsättning för den nödvändiga omställningen för att skapa hållbara vårdsystem som klarar vårduppdraget över tid.

– Det finns ett stort behov av fortsatt utvecklad medicinsk kvalitet, högre tillgänglighet för patienten i hela patientresan och ökad effektivitet i vårdens processer för att möta den demografiska och ekonomiska utmaningen för vården, berättar Pascal Roché.

Pascal Roché lyfte behovet av ökad digitalisering och pekade på Capios digifysiska vårdflöden samt möjligheterna med AI som hjälpmedel. Ett konkret exempel är mammografin på Capio S:t Görans Sjukhus där man använder AI vid bröstcancerscreening.

– Samarbetet mellan Sverige och Frankrike gör att vi kan lära av varandra och utveckla vården och våra processer, också tillsammans med den offentliga vården. Att sjukvården tar plats i det strategiska partnerskapet mellan Sverige och Frankrike är av stor betydelse då regelverk och ersättningssystem måste utvecklas för att driva på dessa nödvändiga förändringar, säger Pascal Roché.

Pascal avslutade med att säga att innovation inte är ett alternativ utan ett måste för att möta framtidens utmaningar:

“To face those challenges and address trends, transformation is not an option it’s a must. Innovation will support this transformation to make the overall systems more efficient, more accessible and more prevention and quality oriented”.

Fotograf: Fredrik Wennerlund/ STELLA Pictures

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier