Capio
Capio
Capio
Vår ögondoktorn Bo Andersén i Nyhetsmorgon
Vår ögondoktor Bo Andersén i Nyhetsmorgon

Ögondoktorn tipsar – då ska du börja fundera över synfelsoperation

6 februari 2024

Vilka fördelar och nackdelar finns det med synfelskirurgi egentligen? I dag gästade vår ögondoktor Bo Andersén TV4 Nyhetsmorgon där han visade hur de olika metoderna går till och svarade på tittarnas frågor inför en synfelsoperation.

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Bo berättar om vilka olika metoder som finns gällande synfelsoperationer.

Synfelskirurgi är ganska enkelt förklarat en operation som åstadkommer det som annars glasögon och kontaktlinser gör, det vill säga justerar de brytningsfel som finns. Hela idén med glasögon och kontaktlinser är att hjälpa så att de parallellt infallande ljusstrålarna fokuseras mot den gula fläcken längst bak i ögat.

– De synfel vi har idag är ju närsynthet, långsynthet, astigmatism och ålderssynt (efter 40 – 45 år). Med närsynthet så är ögat lite för långt för ögats brytkraft, till skillnad från om du är översynt då fokus ligger bakom näthinnan. Om du är närsynt kan du i alla fall se bra på nära håll, men om du är översynt har du inte bra fokus på något avstånd, säger Bo.

Om man har brytningsfel så har hornhinnan en felaktig kurvatur, vilket gör att man får flera fokuspunkter som blir oskarpa. För att komma till rätta med detta finns lite olika kirurgiska metoder.

– Den ena metoden är en laserbehandling av hornhinnan, längst fram på ögat, eller så petar man in en liten lins emellan den egna linsen och iris. Den behandlingen kallas för intraokulär kontaktlins. Den vanligaste metoden, i alla fall för de som är minst 40 år, är dock att byta ut sin riktiga lins. Ska man komma åt åldersynthet, som beror på att ens vanliga lins blir allt stelare med åldern, så måste man angripa felet, säger Bo.

Den riktiga linsen byts ut mot en 12 millimeters plastlins med fjädrande ben som håller linsen på plats. Det är den populäraste metoden och kan egentligen korrigera alla synfel och oftast räcker det att göra linsbytet en gång.

– Att byta ut en lins är samma typ av operation som en gråstarrsoperation. Det brukar gå på 8 – 10 minuter i vana händer och gör inte ont. Man bedövar med droppar och slipper otäcka sprutor, säger Bo.

Eftersom det inte finns ett centralt register kan man inte helt och hållet veta hur många synfelsoperationer som görs varje år. Men enligt Bo är det uppskattningsvis runt 30 000 operationer som görs varje år, varav ungefär hälften är linsutbytesoperationer.

Laserbehandling av hornhinnan lämpar sig för yngre personer

Med en laserbehandling förändrar man hornhinnans krökning på olika sätt. Den enklaste metoden kallas för PRK och då behandlar man med laser direkt på hornhinnans yta. Den andra metoden som kallas för LASIK är den vanligaste metoden. Då skapar man ett litet lock i hornhinnan med lasern och svarvar om ytan inuti hornhinnan och gör den lite plattare om man är närsynt, till exempel.

– Det finns en annan metod som kallas för SMILE, vilket är det senaste tillskottet bland behandlingar. Då låter man lasern göra en egen lins inuti hornhinnan för att sedan dra ut den linsen, vilket gör att man har förändrat hornhinnans krökning, säger Bo.

Det finns en annan behandling, som Bo själv är väldigt förtjust i, som heter ICL – Introcular Contact Lens. Då sätter man en liten plastlins mellan iris och den egna linsen samt petar in en kontaktlins inuti ögat. Detta är den mest krävande kirurgin eftersom man inte får nudda omkringliggande strukturer. Den här metoden lämpar sig till dem som är rejält närsynta i första hand.

Rekommenderas synfelsoperationer?

Enligt Bo ska man ha en stark längtan efter att slippa glasögon eller kontaktlinser – att uppnå den typen av frihet som det innebär. Men tycker man att det är okej och kanske rent utav känner sig stilig med glasögon, då ska man fortsätta med det.

– Behandlingarna jag har gått igenom nu är ganska dyra behandlingar och ingenting är helt komplikationsfritt, det måste man komma ihåg. Mellan 97 – 98 % av de som fyller i våra enkäter är nöjda med sin operation, även om det såklart finns de som är mindre nöjda, avslutar Bo.

Se inslagen i Nyhetsmorgon 

Här kan du se hela klippet i Nyhetsmorgon:
Dålig syn? – se här vilken kirurgi som passar dig (tv4play.se)

Här kan du se när Bo Andersén svarar på tittarnas frågor:
”Vänta inte för länge med din gråstarrsoperation” (tv4play.se)

Nyhetsmorgon

Se klippet i Nyhetsmorgon där Bo berättar om vilka olika metoder som finns gällande synfelsoperationer.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier