Capio
Capio
Mats Jahnfors

Han involverar patienterna i måltiderna

20 mars 2024

Mats Jahnfors vann Capio Awards pris för Empowerment 2023. Som köksansvarig på Capio Palliativ Slutenvård i Sollentuna ansvarar han för patientmåltiderna på den palliativa avdelningen. Mats har gjort stor skillnad sedan han började på Capio för två år sedan och fortsätter att reformera arbetet med patientmåltiderna genom att anpassa måltiderna efter patienternas önskemål och behov, med hänsyn till intoleranser och matlust.

Capio Palliativ Slutenvård

Här kan du läsa mer om Capios palliativa slutenvårdsavdelning i Sollentuna.

Jag upptäckte att det serverades ganska tråkig mat och att mycket av maten slängdes på grund av att många patienter saknade matlust eller mådde för dåligt för att kunna äta det som serverades. Jag började därför involvera patienterna mer genom att fråga om deras önskemål och specialkost och anpassade måltiderna efter det, berättar Mats Jahnfors.  

Nu är det nästan exakt två år sedan Mats började jobba som köksbiträde på Capio Palliativ Slutenvård i Sollentuna och idag är han köksansvarig för patientmåltiderna på avdelningen. Mats stora intresse för matlagning har alltid funnits där och han har tidigare erfarenhet av att jobba som kock i lumpen och i köket på en institution. När han började jobba på avdelningen fick han snabbt förtroendet av cheferna att navigera arbetet i köket efter vad han ansåg var bäst för patienterna, men också för medarbetarna. 

– Många patienter som kommer hit säger att de äter så dåligt. Att då ha möjlighet att ge dem måltider som de faktiskt äter och tycker om är väldigt roligt och ett gott tecken. För ett tag sedan hade vi en patient med cancer som hade svårt att äta och ingen större matlust. Han berättade att han tyckte att hemmagjort potatismos var så himla gott. Då såg jag till att han fick potatismos varje dag, och det åt han. Det blir också både billigare och mindre svinn än om han skulle fått en färdig matlåda som han inte äter och som då bara skulle slängas. Målgruppen, patienterna, människorna – alla ska vara nöjda, säger Mats Jahnfors. 

Capio Awards pris för Empowerment 

Under 2023 delade Capio ut priser utifrån sina fyra värderingar Kvalitet, Samhällsansvar, Innovation och Empowerment. Priset för Empowerment gick till Mats Jahnfors med följande motivering:   

Mats har på ett mycket betydelsefullt sätt reformerat arbetet med patientmåltider på Capio palliativ slutenvård Sollentuna. Han har tagit på sig all mathantering för avdelningens patienter, håller tät kontakt med leverantörer, deltar i möten och anpassar måltiderna till patienternas önskemål och behov, med hänsyn till intoleranser och matlust. Mats har gjort en stor skillnad sedan han började på SPSV för medarbetarnas arbetsmiljö och patienternas trivsel.  

– Det kändes väldigt kul att få ta emot det här priset. Jag ser det lite som ett kvitto på att jag har gjort någonting rätt. Det motiverar mig till att hela tiden försöka utvecklas i mitt arbete. Är det soppa och pannkakor brukar jag ibland baka bröd till det. Jag kan ju inte backa och börja köpa fler färdiga matlådor nu, säger Mats med ett leende och fortsätter: 

– Empowerment för mig är att fler patienter ska få patientmåltider som är anpassade efter deras specialkost och önskemål. Att kunna påverka sin situation tycker jag är väldigt viktigt. Speciellt när man ligger på sjukhus med tanke på att man är så omhändertagen.  

En vision om ytterligare patientinvolvering i arbetet med patientmåltiderna 

 – Ett enformigt jobb där man står stilla i sin utveckling är inget för mig, jag skulle smälla av om mitt jobb gick på löpande band. Därför känns det väldigt kul att jag fått sådan frihet och förtroende från cheferna. Min vision för köket är att ha möjlighet att prata med ännu fler patienter om deras kost och vad de gillar. Idag är det mest fokus på de med specialkost, men det vore roligt om fler i framtiden fick vara delaktiga i vilka måltider de får serverade, avslutar Mats Jahnfors.  

Capio Palliativ Slutenvård

Här kan du läsa mer om Capios palliativa slutenvårdsavdelning i Sollentuna.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier