Capio
Capio
Capio
Verksamhetschef Maria Lagergren, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och oppositionsregionråd Axel Conradi.
Verksamhetschef Maria Lagergren, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och oppositionsregionråd Axel Conradi.

Äldre- och socialförsäkringsminister besöker Capio Geriatrik Vårberg

10 juni 2024

Onsdagen den 5 juni besökte äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och oppositionsregionråd Axel Conradi (M) Capio Geriatrik Vårberg. Besöket, initierat av Moderaterna, syftade till att diskutera Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att avveckla vårdval geriatrik, vilket förväntas verkställas den 31 augusti 2025. Oppositionen i Region Stockholm står inte bakom beslutet och förespråkar istället en alternativ lösning.

För att diskutera de kommande effekterna av beslutet att avveckla vårdval geriatrik samt Capio Geriatrik Vårbergs framtid besökte äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och oppositionsregionråd Axel Conradi kliniken.

– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet följer sin ideologiska övertygelse samtidigt som patienterna blir lidande. Moderaterna bryr sig inte om vilken logga som är på sjukhuset, det vi inte vill se är att man tar bort geriatriska vårdplatser när behovet framgent kommer att öka. Vi yrkade på en upphandling som ett försök att rädda Vårberg, säger Axel Conradi.

Capio Geriatrik Vårberg har en fördelaktig placering i länet med närhet till Huddinge sjukhus. Maria Lagergren, verksamhetschef på Capio Geriatrik Vårberg, uttryckte sin besvikelse över beslutet.

– Vi är otroligt besvikna över beslutet. Idag inkommer cirka 60 procent av våra remisser från Huddinge sjukhus. Merparten av patienterna vi tar emot bor i närområdet och detsamma gäller för många av våra medarbetare. Det kommer bli betydligt sämre för de 100 patienter som skrivs in och ut varje vecka om vi inte finns kvar. Men även för flera av våra medarbetare som får ”ihop” livet genom att ha nära till arbete, säger Maria Lagergren.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje har sedan hon tillträdde rest runt i Sverige och följt den geriatriska vården. Under besöket på Vårberggeriatriken delade hon sin oro över beslutet.

– Jag har rest runt i Sverige och följt den geriatriska vården. Under mina besök har jag blivit helt övertygad om att om det är någonstans man ska bli gammal, så är det i Stockholm. När man ligger så långt fram inom geriatrik och med vetskapen om det ökade behovet, att då ta beslut om att skala ner är oförståeligt. Stockholm har idag geriatrisk sjukvård som andra regioner gärna hade haft, säger Anna Tenje.

Besöket avslutades med en rundvandring för att visa upp Capio Geriatrik Vårberg.

Närvarande från Capio var Thorleif Nilsen, affärsområdeschef Äldre och mobil vård, Petter Nordenhäll, patientområdeschef Geriatrik, Erik Pauldin, Director Public Affairs Capio Norden, Maria Lagergren, verksamhetschef Capio Geriatrik Vårberg samt flera andra representanter från kliniken.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier