Capio
Capio
Capio
Annette Gerlach Nilsson vann Capio Awards Innovationspris 2024
Annette Gerlach Nilsson vann Capio Awards Innovationspris 2024

Capios Innovationspris belönar ”roboten” som sparar tid för personal och patienter

19 juni 2024

Priset för Innovation i Capio Awards 2024 går till projektledare och sjuksköterska Annette Gerlach Nilsson på Bröstcentrum, Capio S:t Görans Sjukhus.

Priset delas ut för det innovativa arbete som hon lett med att införa så kallad robotstyrd processautomation (RPA) inom flödet för bröstcanceruppföljning. RPA är en liten programvara som kan ställas in för att automatiskt och intelligent genomföra en serie klick i journalsystemet, som annars behövts göras manuellt, som en digital medarbetare.

Under våren har medarbetare inom Capio kunnat nominera till priser inom olika kategorier, utifrån våra värderingar – en av dem Innovation. I nomineringen till priset så lyfts de positiva effekterna av att satsa på standardisering, digitalisering och automatisering.

”Standardiserade och repetitiva administrationsuppgifter kan med hjälp av robotiserad processautomation frigöra värdefull arbetstid som kan ge positiva effekter för både patient, vårdpersonal och verksamhet och samtidigt öka patientsäkerheten och kvaliteten… Projektet har varit en stor succé där vi redan från implementeringsstart september 2023 sett positiva resultat och effekter för patienter, personal och verksamhet. Vårdpersonalen upplever en positiv förbättring då deras tid och kompetens kan nyttjas åt patientnära kontakter i stället för administration vilket ger ökad trivsel. ”

Det ärofyllda priset delades ut av Capio S:t Görans VD, Gustaf Storm.

Efter prisutdelning och tårta berättar en mycket glad och överraskad Annette Gerlach Nilsson om hur det känns att ta emot priset.

– Det känns fantastiskt roligt, det här är ju något som gynnat både patienter och personal, hela verksamheten. Här tar vi bort icke värdeskapande tid, som går till patienten i stället och vårt uppdrag som kontaktsjuksköterskor, säger hon.

Färre klick sparar tid för alla

Totalt räknar hon med att ”roboten”, allmänt kallad Ulla-Bella, sparar cirka 100–150 timmars arbete per år för medarbetarna på Bröstcentrum. Tiden de slipper lägga på att klicka i journalsystemet kan gå till fler patientbesök och ökad tillgänglighet.

Och de har redan ett nytt pilotprojekt med RPA som testkörs, och flertalet nya ideer inom Kirurg-och onkologkliniken, både för bröstcancer- och prostatacancerflödena. De nya automationerna sparar ännu mera tid, från 450 ända upp till ca 700 arbetstimmar/år.

– Det är roligt att med sådana här små, enkla förbättringar kunna göra så stor skillnad. Här på Bröstcentrum har vi haft en kultur av innovation, så när jag fick upp ögonen för den här möjligheten med robot-automation så ”klickade det till”. Jag såg väldigt många möjligheter i att spara klick och förenkla för medarbetare. Jag vill också lyfta fram mina kollegor inom IT-avdelningen som jag jobbat tillsammans med för att genomföra projektet, säger Annette.

– Jag tycker att det är roligt att inom Capio så tas idéer från medarbetare till vara. Det känns bra att vara en del av en helhet där jag kan bidra med mina idéer, och att det uppskattas, avslutar Annette Gerlach Nilsson.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier