Capio
Capio
Capio
Victoria Bohlin, Stina Olofsson, Klara Essemyr och Annika Ahlstedt
Stina Olofsson, Klara Essemyr och Annika Ahlstedt tar emot priset för Empowerment från Victoria Bohlin.

Priset för Empowerment hyllar utvecklingsprojektet inom Capio Vård för Hemlösa

17 juli 2024

Alla medarbetare inom Capio har fått nominera sina kollegor till fyra priser som går i linje med våra värderingar Kvalitet, Samhällsansvar, Innovation och Empowerment. Priset för just Empowerment gick till Klara Essemyr, Stina Olofsson och Annika Ahlstedt på Capio Vård för Hemlösa för deras utvecklingsprojekt vars syfte är att öka patientens delaktighet.

Klara Essemyr och Stina Olofsson är psykologer och Annika Ahlstedt är vårdsamordnare på enheten. Idén kring utvecklingsprojektet föddes ur erfarenheter från tidigare utvecklingsprojekt där patienter uttryckt att de inte känt sig delaktiga i SIP-processen (Samordnad Individuell Plan). Trion började undersöka hur patienterna kunde bli mer delaktiga i sin vård, men också i utvecklingen av hur vården ser ut.

– Det är ju patienterna som är experterna. Den centrala idén var att ökat brukarinflytande och delaktighet borde kunna leda till att patienter i högre grad söker vård eller stöd, påbörjar och stannar kvar i sin behandling eller stödinsatser, säger Stina, Annika och Klara.

Genom att patienter i högre grad involveras vid samverkan av insatser, förväntas det också bli mer effektivt när rätt insats sker vid rätt tidpunkt utifrån patientens behov och förutsättningar, vilket patienterna har gett ett kvitto på i detta projekt.

Att få ta emot priset tyckte både Annika, Stina och Klara var roligt – framför allt eftersom motiveringen var så pass fin. Men de vill poängtera att utvecklingsprojektet har varit ett teamarbete där alla medarbetare, representanter från socialtjänsten och inte minst patienterna bidragit till förbättringsarbetet.

– Det är extra kul att mottagandet av vårt arbete har varit över förväntan. När vi bjudit in till fokusgrupper för patienter har många dykt upp och velat bidra, vilket lett till ovärderlig kunskap för oss. De har också frågat i efterhand om feedback och hur det går i projektet. Även inom socialtjänsten och här på mottagningen har intresset och engagemanget varit stort, säger Annika, Stina och Klara.

Arbetet framåt

Just nu arbetar man med att sammanställa lärdomar från det nya projektet och arbetssättet som tagits fram. Dels för att se hur man kan utveckla vården utifrån lärdomarna, dels för att sprida patienternas viktiga budskap till andra.

– Empowerment för oss är vikten av patientens egenmakt i sin vård. Det finns alltså mycket kvar att göra men vi har kommit en bit på vägen, avslutar Klara, Annika och Stina.

Motiveringen:

”Med aldrig sinande energi, engagemang och kunskap har Klara, Stina och Annika arbetat med ett utvecklingsprojekt vars syfte är att öka patientens delaktighet i Samordnad Individuell Plan (SIP), som görs i samverkan med patienten, vården och socialtjänsten och andra aktörer, och som har en avgörande betydelse i patientens tillfrisknande och väg ut ur hemlöshet. Att stärka individens egen kraft har varit målsättningen i arbetet och genom att ordna fokusgrupper för patienter har verksamheten fått värdefulla kunskaper och idéer direkt från patienterna. Med patienternas erfarenheter som utgångspunkt har trion organiserat gemensamma workshops för medarbetare från den egna verksamheten och socialtjänsten, tagit fram material och lathundar och spridit den unika kunskapen för andra viktiga samhällsaktörer. Stor professionalism utmärker Klaras, Stinas och Annikas arbete och de har med sina insatser höjt kvalitén i verksamheten och gjort stor skillnad för samhällets mest utsatta.”

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier