Under de senaste åren har vi blivit inbjudna till samrådsmöten med företrädare för Region Stockholm för att diskutera framtiden för vårdval specialiserad ögonsjukvård. Dessa forum hade från början inriktningen att reformera vårdvalen för att från beställarens synvinkel parera en alltför stor kostnadsutveckling men skiftade sent i processen inriktning till att bli en Request for information (RFI) inför kommande upphandling. Den ska göras enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) istället för nuvarande avtalsform Lagen om valfrihetssystem (LOV). En lång process som fortfarande inte fallit ut i tydliga förutsättningar för vårdvalets aktörer.
Vi förespråkar etableringsrätten enligt LOV och menar som vi tidigare framfört att detta har gynnat Region Stockholm och stockholmarnas tillgänglighet till högkvalitativ specialistvård som endast kan jämföras med ett par andra undantag i landet (Region Jönköping och Halland). Men långt viktigare än den juridiska formen för uppdraget (LOU alternativt LOV) är att förutsättningarna för att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet förbättras avsevärt. Detta har vi åtskilliga gånger fört på tal och vi har även fått bekräftat från såväl politiskt som tjänstemannaperspektiv om att nuvarande förutsättningar inte är hållbara.
Ersättningsfrågorna, som lägger den ekonomiska grunden för såväl den regiondrivna som privat drivna vården påverkar inte bara vårdgivarna utan riskerar också att få effekter på likvärdigheten för patienter i behov av vård.
Att ersättningen i vårdvalet inte täcker verksamhetens kostnader beror på att de inte alls räknats upp i relation till övriga kostnadsökningar i samhället. Det får till följd att verksamheterna, i både regional och privat regi, reellt sett får allt mindre resurser till verksamheten.
Vi verkar under ersättningsnivåer som baseras på ersättning per 2014 och som inte har blivit indexerad utifrån exempelvis VPI-index. Samtidigt har vi under denna 10-årsperiod utifrån utvecklingen av KPI- och lönerörelser en ökad kostnadsmassa om cirka 24 procent.
Vi har redan i dag passerat gränsen för vad som rimligen kan anses som en hållbar situation för att bedriva en långsiktig verksamhet med kvalitetsfokus. Vårdgivare inom vårdvalet har fått stänga igen.
Utifrån den senaste tidens information där införande av upphandlat avtal (LOU) kring ögonsjukvård skjuts längre fram i tiden, fortsatt med en något osäker deadline, så tolkar vi det som att förväntan är att privata vårdgivare ska fortsätta bedriva verksamheten i ytterligare cirka två år utan indexering av ersättningar för de tjänster vi utför till Region Stockholm. Under samma tid kommer vi högst troligt att se ytterligare kostnadsökningar om cirka fyra procent. Detta är inte längre möjligt.
Vår intention har alltid varit att vara långsiktiga partners till både uppdragsgivare och invånare i Region Stockholm. En inställning vi behöver väga mot bedömning om huruvida det finns en långsiktig hållbar utveckling för att invänta kommande upphandling.
I och med den ytterligare förskjutningen av tidsplanen ser vi stort behov av prisrevidering för att säkerställa överlevnad för ögonverksamheterna i väntan på regionens upphandling. En revidering kan göras generellt eller enligt tidigare inskickade förslag via dialogmötena.
Vår förhoppning är att även fortsättningsvis kunna vara med och bidra till hälso- och sjukvården i Region Stockholm och vi ser goda möjligheter att genom bra samverkan förbättra förutsättningarna för såväl patienter, beställare och vårdgivare vid en eventuell övergång till LOU. Men för att lyckas med det behöver vi hantera perioden fram till dess.
Vi har en gemensam förhoppning om en konstruktiv dialog för kommande arbete och ser fram emot en snabb återkoppling kring denna skrivelse.
Stockholm 2024-08-29
Ida Ankar
Affärsområdeschef Aleris Ögon
Annette Wennerberg Johansson
Tf VD Capio Ögon