Capio
Capio
Capio
Martin Bergman medverkar i Nyhetsmorgon

Martin Bergman förklarar: Då ska du söka hjälp för nattkissandet

13 augusti 2024

I dag gästade Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum, Nyhetsmorgon för att prata om nattkissande, förstorad prostata och när man ska söka hjälp. När vi pratar om prostatabesvär så måste man först kartlägga vad vi egentligen pratar om. Vad är prostatan, vart sitter den, vad gör den och varför finns den? Det är många frågor som Martin besvarade och här kan ni ta del av hela avsnittet.

Tittarnas frågor till Martin

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Martin Bergman.

Om man har en normal funktion och en normal prostata så fylls urinblåsan långsamt med urin ifrån njurarna. När den sedan början innehålla runt 2–3 deciliter urin signalerar blåsan via ryggmärgen upp till hjärnan att det börjar bli fullt.

– Kanske sitter man med någonting viktigt just i det tillfället som hjärnan signaleras. Då kan hjärnan signalera tillbaka att man inte riktigt har tid att gå på toaletten just nu. Sen fylls urinblåsan på ytterligare, varpå signaler går tillbaka till hjärnan och så fortsätter det så. Det är ett samspel som är otroligt invecklat med jättemånga substanser och nervtrådar som är involverade, säger Martin.

Förstorad prostata

Just prostatans funktion är att den gör en del av sädesvätskan, men i övrigt har den ingen annan funktion. Man kan ju få prostatacancer men man kan också få godartade problem med sin prostata som kallas för prostataförstoring.

– Prostatan växer hos män under hela livet. Hos en tjugoåring är prostatan lika stor som en valnöt som sedan växer i olika takt. Varför ens prostata växer vet man inte riktigt, men att den växer är problematiskt. Det går att bromsa prostatabesvär med medicinering där vissa mediciner har en krympande effekt, fortsätter Martin.

När prostatan växer så börjar den trycka på urinröret och det som händer är att urinblåsan är som en muskelballong och kanske tänker man att den blir starkare. Men just den här muskelballongen ska inte bli stark för då påverkar det signalsystemet.

– Många kanske börjar märka när man blir äldre att strålen blir svagare, man kanske får trycka på lite extra för att tömma blåsan och man kanske känner att man inte riktigt kan tömma den helt. Man kanske börjar gå upp en gång per natt och det är ett tecken på att prostatan har börjat växa och gör så att blåsan störs. Då får man en störning i signalsystemet vilket kan göra att blåsan signalerar kraftigt upp till hjärnan att blåsan är full, trots att den inte är det, säger Martin.

En del personer tänker att detta är en del av åldrandet och då kanske man inte riktigt reagerar på signalerna. Det kan ta många år och man kanske inte går till en läkare trots att man är uppe tre till fyra gånger per natt för att kissa.

När ska man söka vård?

Att gå på toaletten en gång per natt eller inte alls klassas som normalt. Blir det dock två gånger eller fler störs nattsömnen och då ska man kontakta sin vårdcentral i första hand.

– Om man kommer till en vårdcentral, eller till oss på Capio Urokirurgiskt Centrum, gör man en utredning. Detta gör man för att kartlägga hur man kissar och får då fylla i listor och även mäta hur mycket man kissar. Sen gör man en flödesmätning där man får kissa i en apparat som mäter vad man har för stråle. Vi känner även på prostatan och mäter storleken. Att ha en förstorad prostata har egentligen ingen koppling till prostatacancer, men vi tittar alltid så att det inte finns en prostatacancer också när vi kikar på den godartade prostataförstoringen, säger Martin.

När man gör en utredning av prostatan så gör man alltid ett ultraljud. Man kan också göra en kameraundersökning där man går in genom urinröret och tittar på urinröret och prostatan.

Operation eller medicinering?

Martin är kirurg och säger att han ofta tänker ”kan vi operera det här eller inte?” Går det att operera kan man gå in och ta bort insidan av prostatan vilket kallas för prostatahyvling. Detta är en vanlig operation som har funnits väldigt länge. Själva operationen tar mellan en halvtimme och en timme och den gör inte ont och görs även sövd.

– Eftersom det är en så vanlig sjukdom så har man också utvecklat och testat andra metoder. Till exempel kan man använda laser och radiovågor. Man kan också köra med vattenånga och vissa metoder kan man göra med lokalbedövning på mottagningen. Dock är standardoperationen – prostatahyvling – det som står sig bland de andra metoderna, säger Martin.

Innan man börjar tänka på operation är det mycket man kan göra. Man kan till exempel börja med att blåsträna vilket är något man kan göra själv. Man ska helt enkelt inte gå och kissa på första signalen, utan vänta ut eftersom känslan av att vara kissnödig brukar då försvinna. Målet är att man ska hålla sig upp till tre timmar, vilket är det normala.

– Det finns också en del läkemedel man kan ta. Som jag nämnde innan finns det läkemedel som hjälper till att krympa prostatan, men det finns också de som gör urinblåsan mer rymlig genom att hjälpa musklerna kring urinröret att slappna av. Detta brukar fungera väldigt bra under många år och då kanske man kan skjuta på operationen och behandlingen tills senare, avslutar Martin.

Tittarnas frågor till Martin

Här kan du ta del av tittarnas frågor till Martin Bergman.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier