Capio
Capio
Capio
Annette Eriksson, hjärtsjuksköterska på Capio Lundby Specialistsjukhus
Annette Eriksson, hjärtsjuksköterska på Capio Lundby Specialistsjukhus.

Annette Eriksson intervjuas i Hjärtsviktsrapporten 2024

9 juli 2024

Riksförbundet HjärtLung har publicerat Hjärtsviktsrapporten 2024. I den intervjuas bland annat Capio Lundby Specialistsjukhus hjärtsjuksköterska Annette Eriksson. Hon var med och startade upp hjärtsviktsmottagningen som finns på sjukhuset idag.

Hjärtsviktsrapporten 2024

Ingen tid att förlora, läs mer om hjärtsvikt här.

Rapporten tar upp att ungefär 40 000 personer diagnostiseras i Sverige varje år med hjärtsvikt, vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar. Vikten av att diagnostisera och behandla hjärtsvikt i tid är stor då nästan en tredjedel av de som konstateras ha sjukdomen går bort inom ett år efter diagnostisering.

Via ultraljud och blodprov kan man se hjärtstatus, diagnostisera och lägga upp en behandlingsplan. En del av de patienter som Annette Eriksson träffar på mottagningen vet inte ens om att de har sjukdomen när de kommer dit.
 
– Många har sökt på vårdcentral för att de är trötta och orkeslösa och har inte anat att de har hjärtsvikt. Många får en chock när de får diagnosen, från att inte ha tagit någon medicin till att helt plötsligt ha flera mediciner, säger Annette.

Utöver mediciner är även fysioterapi en viktig del av behandlingen. De har därför ett nära samarbete med fysioterapeuter på sjukhuset som håller i en Hjärtgympagrupp. Vid dessa gruppträningar medverkar även Annette eller hennes kollega Johanna Berntsson.

– Många vågar inte träna för de är rädda för att något ska hända med hjärtat. Då finns jag eller min kollega Johanna där som stöd ifall någon skulle känna av något, och då är de inte rädda för att ta i, säger Annette.

Utöver samarbetet med fysioterapeuterna arbetar man även med Njurmedicinenheten samt diabetologer på sjukhuset då många patienter med hjärtsvikt även lider av andra sjukdomar så som njursvikt och diabetes. Tillsammans har man ett nära samarbete i vården av den gemensamma patienten.

– Jag tror att det är en fördel att jobba på ett mindre sjukhus för att man har så nära till alla, avslutar Annette.

Kontinuitet, planerade uppföljningar och ett nära samarbete med andra professioner är några av de punkter som lyfts i Hjärtsviktsrapporten 2024 som ses vara av stor vikt i behandlingen av hjärtsviktspatienter. På hjärtsviktsmottagningen är detta några av grundstenarna i arbetet för att skapa en bättre hälsa och ökad livskvalitet för hjärtsviktspatienter.

Hjärtsviktsrapporten 2024

Ingen tid att förlora, läs mer om hjärtsvikt här.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier

LegitScript approved