Capio
Capio
Capio

Mjölkstockning

Mjölkstockning är ett smärtsamt och vanligt amningsbesvär som innebär att en eller flera mjölkgångar i bröstet täpps till. Det resulterar i att mjölken inte kommer ut som den ska. Mjölkstockning kan du ofta behandla själv, men ibland kan du behöva söka vård.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är mjölkstockning?

Många ammande kvinnor drabbas av mjölkstockning. Om mjölkgångarna inte töms ordentligt kan de täppas till, vilket skapar ett tryck och förhindrar att mjölken kommer ut. Det kallas att mjölken stockar sig.

Mjölkstockning innebär att mjölk blir stående i bröstkörtlarna och det utvecklas en bröstinflammation eller mastit som det heter på medicinskt språk. Du kan få mjölkstockning av flera olika anledningar, till exempel för att barnet tar ett för litet tag om bröstet, att du har en BH som sitter för hårt eller att amningen blir mer oregelbunden än tidigare.

Mjölkstockning brukar kännas som en knöl i bröstet. Symptomen kommer ofta plötsligt och i ena bröstet. Vanligtvis kan du själv få mjölkstockningen att gå över, men ibland kan du behöva söka vård.

Symptom

Vanliga symptom på mjölkstockning är:

  • En knöl eller förhårdnad under huden i bröstet.
  • Feber och sjukdomskänsla, till exempel muskelvärk och huvudvärk.
  • Sår eller sprickor på bröstvårtan.
  • Smärta vid amningen.
  • Ett område på bröstet ömmar och känns varmt.
  • Att bröstvårtan ser sned ut efter amning.

När och var ska jag söka vård?

Om du lider av mjölkstockning som du inte kan avhjälpa själv är det bra att kontakta din vårdcentral eller barnmorska. Kontakta även vården om du upplever att smärtan och/eller febern tilltar. Har du sår eller sprickor på bröstvårtan kan det komma in bakterier som orsakar en bröstinfektion. Om du går flera dagar med bröstinfektion kan ibland en bröstböld (en varansamling) utvecklas. Bröstbölder är ovanliga och gör oftast mycket ont. Kontakta alltid vården om du tror att du drabbats av en bröstböld.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

Försök att lätta på trycket i bröstet, att barnet suger är det mest effektiva sättet att få ut mjölken. Att hålla ditt barn hud mot hud stimulerar utdrivningen av mjölken. Se till att barnet har ett stort och bra tag om bröstet och börja helst amma på det bröst som drabbats av mjölkstockning. Du kan också försöka att mjölka ur för hand eller med pump. Även om mjölkstockningen utvecklats till en bröstinfektion hjälper det många gånger att tömma brösten ordentligt och ofta – du kan fortsätta amma ditt barn vid bröstinflammation utan att barnet tar skada. Om du behandlas med antibiotika kan du fortsätta amma ditt barn.

Att stryka lätt med handen över det hårda området kan göra det enklare för mjölken att komma ut. Det kan också vara skönt att värma eller kyla brösten. Testa att ta en varm dusch innan amningen, eller kyl det ömma stället en kortare stund för att lindra smärtan.

Om du lyckas tömma brösten frekvent och inte har en bakteriell inflammation brukar besvären avta efter cirka 3 dagar.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Granskad av:

Stefan Bremberg, Chefläkare, Capio

Senast granskad:

2023-12-05