Capio
Capio
Capio

Sår och sprickor på bröstvårtan

Såriga och torra bröstvårtor  är ett ganska vanligt besvär för dig som ammar. Vanligtvis gör det ont och om det inte går över kan du behöva vård.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Varför får jag sår och sprickor på bröstvårtan?

Att få sår eller sprickor på bröstvårtan när du ammar är ganska vanligt. Oftast beror det på att barnet har ett för litet tag om bröstvårtan eller att amningspositionen inte är helt korrekt och barnet hamnar för långt från bröstet.

Symptom

Vanliga symptom är:

  • Smärta när du ammar
  • Såriga och ibland blödande bröstvårtor
  • Bröstvårtor som ser klämda eller sneda ut

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att hålla rent den såriga bröstvårtan, men und

vik tvål och lotion. Eftersom bröstmjölk har bakteriedödande egenskaper är det bra att istället smörja in bröstvårtan med lite bröstmjölk före och efter amning. Det går också bra att använda koksaltlösning. Var noga med att tvätta händerna före du ammar för att minska risken för infektion.

Det kan vara bra att låta barnet börja suga på det bröst som gör minst ont, eftersom barnet suger kraftigast i början. Det är inte farligt för barnet att få i sig blod, så du behöver inte sluta amma. Om det gör väldigt ont när barnet suger på det såriga bröstet kan du testa att pumpa ut mjölk eller handmjölka och sedan mata ditt barn med sked eller mugg. Prova gärna en annan amningsposition där barnet hamnar närmare bröstet om du tror att det är amningspositionen som bidragit till såret.

Lufta brösten så mycket det är möjligt och bär gärna löst åtsittande kläder som inte skaver på bröstvårtan.

Ibland kan det hjälpa att använda en amningsnapp. Amningsnappar finns att köpa på apoteket, men rådfråga alltid din BVC först. Det går också bra att använda smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen om du har mycket ont.

När och var ska jag söka vård?

Om såret eller sprickan inte läker eller om du tror att du fått in bakterier som orsakat en infektion är det bra att kontakta din barnmorskemottagning, BVC eller vårdcentral.

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved