Cellprov görs regelbundet på kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Barnmorskemottagningar
Capio Barnmorskemottagning Dragonen
Capio Barnmorskemottagning Dragonen
Välkommen till din barnmorskemottagning i Umeå. Vi följer din hälsa genom hela graviditeten, hjälper dig med preventivmedel, cellprovtagning och testar för könssjukdomar.

Hur kan vi hjälpa dig?
Ring oss
Välkommen att ringa barnmorskemottagningen för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Adress & öppettider
Undrar du när och var du kan besöka oss? Hoppa till vår kontaktsektion via länken nedan. Just nu tar vi endast emot bokade besök.
Vårt utbud
Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.
Välkommen att kontakta oss för sexualrådgivning. Vi kan till exempel hjälpa till vid upplevd smärta vid samlag, ingen eller minskad sexlust eller problem med torra slemhinnor. Alla frågor och funderingar som rör sex är välkomna.
Om du känner symptom eller är orolig för att du kan ha smittats av en könssjukdom kan du kontakta oss så hjälper vi dig med provtagning. Vi kan också hjälpa dig med information och rådgivning om säkert sex och olika typer av preventivmedel.
Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.
Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom provtagning och kontroller kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda hjälp eller råd och stöd för åtgärder. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.
I början av graviditeten träffar du vanligtvis inte barnmorskan så ofta. Omkring graviditetsvecka 8-12 har du ditt första besök och skriver in dig på barnmorskemottagningen. Nästa besök sker omkring graviditetsvecka 18, då vi gör ett så kallat rutinultraljud. Från och med graviditetsvecka 24 blir besöken mer regelbundna.
Ungefär två månader efter förlossningen brukar vi kalla till ett uppföljande eftervårdsbesök.
Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret. Genom rutinultraljud (RUL), KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.
I samband med graviditeten kan du drabbas av olika typer av besvär. Det är till exempel vanligt att må illa i början av graviditeten och en del får ont i ryggen och höfterna längre fram i graviditeten. Om du av olika anledningar inte mår bra kan du behöva mer hjälp än planerat, berätta därför gärna för barnmorskan om de besvär du upplever.
På barnmorskemottagningen kan du få information och råd inför den stundande amningen. Vi kan visa dig olika tekniker och berätta om alternativ till amning. När barnet är fött kan barnavårdscentralen hjälpa dig som upplever lättare amningsproblem, såsom såriga bröstvårtor och spända bröst.
Du kan också få information och råd om amning av Amningshjälpen. Deras verksamhet är ideell och bygger på hjälpmammor som har amningsrådgivning, främst via telefonsamtal och mail.
Våra föräldraträffar hålls hos oss på Ridvägen 12. Prata gärna med din barnmorska för mer information om kommande träffar.
När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på:
- Avstå helt från alkohol och tobak.
- Ta del av kostråd för gravida på Livsmedelsverkets hemsida.
- Ta folsyra fram till graviditetsvecka 12 (finns receptfritt på apoteket).
- Om du äter någon medicin - ta kontakt med din läkare och kontrollera om du kan fortsätta med den eller om den ska bytas ut mot ett annat preparat.
- Ifall du behöver äta smärtstillande/febernedsättande rekommenderas Panodil eller Alvedon, Ipren ska du inte ta som gravid.
- Minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen rekommenderas, det hjälper även bra mot illamående och trötthet.
Låt oss ta hand om dig

När du listar dig väljer du vilken vårdgivare du vill vara ansluten till. Att göra ett aktivt val innebär en ökad trygghet och kontinuitet för dig som patient.
Vår personal
Helen Ingvarsson
Barnmorska
Johanna Hoffman
Barnmorska
Katarina Johansson
Barnmorska
Frida Olausson
Barnmorska
Under samma tak
Praktisk information
Välkommen att ringa oss för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Nummer till barnmorska:
090-785 91 48
Telefontider:
Måndag kl. 8.00-10.00
Tisdag kl. 8.00-10.00
Onsdag kl. 8.00-10.00
Torsdag kl. 8.00-10.00
Fredag kl. 8.00-10.00
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vår telefon stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Adress
Ridvägen 12 , 903 25, Umeå
Öppettider
Måndag kl. 8.00-17.00
Tisdag kl. 8.00-17.00
Onsdag kl. 8.00-17.00
Torsdag kl. 8.00-17.00
Fredag kl. 8.00-17.00
Avvikande öppettider
Röda dagar är barnmorskemottagningen stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Du vet väl att du kan chatta med Capio alla dagar 7.00-22.00 i vår app? Vår heldigitala vårdtjänst är nationell och bemannas av läkare, sjuksköterskor, och psykologer. Vid behov kan vi ansluta till videosamtal.
Du kan även logga in och starta ett besök direkt i din webbläsare.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
Ibland kan du behöva lämna prover i vården, till exempel blodprov eller vävnadsprov. En liten andel prover sparas i biobanker.
Vad är en biobank?
En biobank är en samling av prover, som går att koppla ihop med en individ. Handhavandet regleras i Biobankslagen. Proverna förvaras så att obehöriga inte kan komma åt dem.
På sidan Om prover som sparas i vården hittar du information om vad proverna används till och vad du kan göra om du vill begränsa att de förvaras eller används.
På uppdrag av Region Västerbotten