Capio
Capio
Capio

Gynekologisk cellprovtagning

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Från och med året du fyller 23 år erbjuds du cellprovtagning regelbundet. På så sätt ökar chansen att upptäcka och behandla cellförändringar i ett tidigt stadie, innan det utvecklas till livmoderhalscancer. Det är viktigt att du går till provtagningen när du blir kallad.

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen, det vill säga den nedersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan. Provet kan i ett tidigt skede visa om du har cellförändringar.

De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar och läker oftast av sig självt, men en del behöver tas bort eftersom cellförändringar i vissa fall kan utvecklas till cancer.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar som upptäcks enkelt kan tas bort innan de har utvecklats till cancer. Cellprov kan ibland visa på cancer, även om det är mycket ovanligt.

Bra att tänka på inför undersökningen

Provtagningen är helt riskfri och du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. Däremot ska du inte lämna cellprov om du har mens. Har du mens den dag du ska göra provtagningen bör du boka om din tid.

Det går att göra en gynekologisk cellprovtagning även om du är gravid.

Så går undersökningen till

Först får du klä av dig kläderna på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller gynekologen kan ta provet på lite olika sätt men oftast används en mjuk spatel som stryks lite lätt mot livmodertappen. Därefter stryks en liten mjuk borste där livmoderhalstappen börjar.

Många upplever att det känns ovant eller obehagligt att ligga i en gynekologstol men provtagningen tar bara någon minut och det brukar inte göra ont. En del kan känna ett lättare obehag, men det går över snabbt.

Du får ofta svara på några frågor i samband med provtagningen. Det kan till exempel vara frågor som:

  • När var första dagen för din senaste mens?
  • Har mensen upphört?
  • Använder du preventivmedel? Om ja, vilket?
  • Behandlas du med hormoner mot klimakteriebesvär?
  • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Uppgifterna skickas tillsammans med cellprovet till ett laboratorium där en bedömning sker.

Egenprovtagning erbjuds tillfälligt i vissa regioner

Vissa regioner har under pandemin pausat den gynekologiska cellprovtagningen. Detta beror både på risken för smitta och resursbrist. Därför erbjuder dessa regioner egenprovtagning av HPV fram till juni 2021. Det innebär att du gör provet själv i stället för att låta sjukvårdspersonal göra testet. 

Vanligt med en liten blödning efteråt

Efter provtagningen är det vanligt att få liten blödning, som oftast försvinner efter någon dag. Att du kan börja blöda efteråt beror på att livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är inget farligt eller konstigt. Efter provtagningen kan du fortsätta med din dag som vanligt.

När får jag mitt provsvar?

Du brukar få hem ett brev med provsvar inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid än så. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Då får du provsvaret direkt hemskickat på posten.

Om provet är otydligt, vilket oftast beror på att det innehåller för få celler, och inte går att analysera kan du bli kallad till en ny cellprovtagning. Det är dock ovanligt.

Relaterade diagnoser