Cellprov görs regelbundet på kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Barnmorskemottagningar
Capio Barnmorskemottagning Helsingborg Centrum
Capio Barnmorskemottagning Helsingborg Centrum
Välkommen till din barnmorskemottagning i Helsingborg Centrum. Vi följer din hälsa genom hela graviditeten, hjälper dig med preventivmedel, cellprovtagning och testar för könssjukdomar.

Hur kan vi hjälpa dig?
Sök vård online
Få rådgivning och hjälp direkt via vår chatt 7-22 alla dagar. Vi ansluter till videosamtal vid behov.
Ring oss
Välkommen att ringa barnmorskemottagningen för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Vårt utbud
Om du känner symptom eller är orolig för att du kan ha smittats av en könssjukdom kan du kontakta oss så hjälper vi dig med provtagning. Vi kan också hjälpa dig med information och rådgivning om säkert sex och olika typer av preventivmedel.
Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.
På vår drop-in kan du få hjälp med:
- Cellprov
- Preventivmedel
- Graviditetstest
- STI (könssjukdomar), till exempel klamydiatest
- Förnyelse av recept
För övriga ärenden än de nämnda ovan är du välkommen att boka en tid.
Öppet:
Lördagar ojämna veckor: 10-12
Familjecentralen Söder är en träffpunkt för nyblivna föräldrar och familjer med barn upp till fem år. Här får familjer tillgång till BVC-sjuksköterskor, barnmorskor, socialrådgivare och förskollärare.
Till Familjecentralen Söder kommer familjer från hela Helsingborg. Här får du stöd och hjälp med det du behöver och det du undrar över. Du får också veta hur du tränar ditt barn i att bli trygg i sig själv.
Alla är välkomna
Våra tre ledord är integration, samverkan och tillgänglighet. Hela personalen på familjecentralen Söder har gått en utbildning för att bli HBTQ-certifierade. Vi skapar en miljö där alla kan känna sig inkluderade och välkomna i ännu större utsträckning än tidigare. Hos oss är alla välkomna!
Öppna förskolan har följande öppettider:
Sommaröppettider
T.o.m. 12 Augusti gäller följande öppettider för Familjecentralen Söder:
Måndag: 10.00-14:00 uteverksamhet för alla barn 0-6 år
Tisdag: 09:00-13:00 babycafé inomhus för barn 0-11 månader
Onsdag: Stängt
Torsdag: 10:00-15:30 uteverksamhet för alla barn 0-6 år
Fredag: 10:00-15:30 uteverksamhet för alla barn 0-6 år
Öppettider
Måndag: 13:30-15:30 babycafé 0-11 månader
Tisdag: 09:00-10:30 babycafé 0-11 månader samt 10:30-14:00 För alla (0-6 år)
Onsdag: Stängt
Torsdag: 10:00-15:30 för alla (0-6 år)
Fredag: 09:00-13:00 för alla (0-6 år)
Nu erbjuder vi klimakteriemottagning. Vi finns här för dig med besvär som exempelvis värmevallningar, humörsvängningar, sömnproblem och torra slemhinnor. Besöket är kostnadsfritt och ger dig rådgivning, eventuell behandling och uppföljning.
Du bokar en tid genom att ringa oss på 042-17 31 00, knappval 6. Det går även bra att boka tid digitalt via vår chatt eller på 1177.se.
Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.
Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom provtagning och kontroller kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda hjälp eller råd och stöd för åtgärder. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.
Region Skånes Basprogram:
- Graviditetsvecka 4-8: Inskrivning hos barnmorska del 1.
- Graviditetsvecka 8-12: Inskrivning hos barnmorska del 2 och eventuellt KUB.
- Graviditetsvecka 18-20: Rutinultraljud
- Graviditetsvecka 16-20: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 24-25: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 28-29: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 31-32: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 33-34: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 35-36: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 37-38: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 39-40: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 41: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 42: Besök på förlossningsklinik för bedömning.
- Efter förlossningen (inom 16 veckor): Barnmorskebesök.
Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret. Genom rutinultraljud (RUL), KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.
I samband med graviditeten kan du drabbas av olika typer av besvär. Det är till exempel vanligt att må illa i början av graviditeten och en del får ont i ryggen och höfterna längre fram i graviditeten. Om du av olika anledningar inte mår bra kan du behöva mer hjälp än planerat, berätta därför gärna för barnmorskan om de besvär du upplever.
På barnmorskemottagningen kan du få information och råd inför den stundande amningen. Vi kan visa dig olika tekniker och berätta om alternativ till amning. När barnet är fött kan barnavårdscentralen hjälpa dig som upplever lättare amningsproblem, såsom såriga bröstvårtor och spända bröst.
Detta är pausat för tillfället, men det kommer en pdf med info för blivande föräldrar.
Klicka här för att öppna pdf:en
Att delta i föräldraträffar är ett bra tillfälle att träffa andra blivande föräldrar i ett forum där du eller ni kan ställa frågor och diskutera förlossning, barn och föräldraskap.
Vi träffas två gånger under graviditeten. Träffarna börjar vanligtvis efter graviditetsvecka 24. Under träffarna informerar vi om olika relevanta ämnen och diskuterar andra frågor som kommer upp. Ni får också möjlighet att berätta för varandra om era erfarenheter och funderingar.
Lilla Miraklet
Lilla Miraklet är en träff för blivande föräldrar som förbereder er på den första tiden med ert lilla barn. Vi pratar om vad det lilla barnet behöver och vad ni som föräldrar behöver. Ni får möjlighet att ställa era frågor om barns signaler, matning och babyskötsel. Anmälan sker via din barnmorska.
När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på:
- Avstå helt från alkohol och tobak.
- Ta del av kostråd för gravida på Livsmedelsverkets hemsida.
- Ta folsyra fram till graviditetsvecka 12 (finns receptfritt på apoteket).
- Om du äter någon medicin - ta kontakt med din läkare och kontrollera om du kan fortsätta med den eller om den ska bytas ut mot ett annat preparat.
- Ifall du behöver äta smärtstillande/febernedsättande rekommenderas Panodil eller Alvedon, Ipren ska du inte ta som gravid.
- Minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen rekommenderas, det hjälper även bra mot illamående och trötthet.
Att bli förälder - bra länkar för dig som vill läsa mer
Grattis! Du ska förälder. Vardagen kommer att bli en helt annan. Många känslor kommer röra runt i dig. Här har vi samlat länkar som vi tycker är bra om du vill läsa mer om föräldraskapet.
Tre filmer med psykologen - Att bli förälder
Här kan du föda barn i Skåne
Gravid och föda barn i Skåne
Planera inför förlossningen
Gravid - förlossningen
När förlossningen startar
Föda utan rädsla bygger på vetskapen om hur känslor inverkar på kroppen under förlossningen, varför detta är så betydelsefullt, och vad ni kan göra för att påverka förlossningsupplevelsen. Föda utan rädsla kombinerar teori, praktik och varierande övningar som hjälper er att förstå hur ni använder profylaxverktygen under förlossningen och hur era roller skiljer sig åt, så att ni blir ett starkt och oöverträffligt team.
Anmälan om deltagande sker via er barnmorska.
Vi är HBTQ-certifierade. Vår verksamhet präglas av uppfattningen att alla har ett lika värde oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, trosuppfattning eller sexuell läggning.
Lista dig hos oss

På vår barnmorskemottagning har vi fullt fokus på kvinnohälsa och hjälper dig med preventivmedel, cellprov och testar för könssjukdomar. Vårdutbudet kan variera något mellan våra barnmorskemottagningar. Vi finns såklart även här för dig som väntar barn och följer dig genom hela graviditeten. Om du vill bli patient även på vårdcentralen är du välkommen att lista dig där, via 1177.se.
Vår personal
Rebecca Andersson
Barnmorska
Sara Ghanem
Barnmorska
Josefina Larcombe
Specialist inom obstetrik
Under samma tak
Kontakta oss
Få rådgivning och hjälp direkt via vår chatt.
Vill du ha hjälp att komma igång med digitala vårdbesök?
Varmt välkommen in till vår digifysiska mottagning på Drottninggatan 30 i Helsingborg, där vi guidar dig och berättar mer om våra digitala tjänster hos Capio. Att söka vård ska vara enkelt - var du än är!
Välkommen att ringa din barnmorska för rådgivning, bokning och avbokning av tid. Välj knappval 6 för att komma till oss på barnmorskemottagningen.
Nummer till växel:
Telefontider:
Helgfria vardagar kl. 8.00-9.45 samt 11.15-12.00
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vår telefon stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Adress:
Södergatan 11 D, 252 18, Helsingborg
Öppettider:
Måndag kl. 7.45-17.00
Tisdag kl. 7.45-17.00
Onsdag kl. 7.45-15.00
Torsdag kl. 7.45-15.30
Fredag kl. 7.45-14.00
Lördagar ojämna veckor: 10-12
Avvikande öppettider:
Röda dagar är barnmorskemottagningen stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Drop-in:
Vi erbjuder drop-in vid vissa typer av ärenden. Se detaljerad information här.
Via 1177 e-tjänster kan du hos oss administrera delar av din vård. Du loggar enkelt in via Mobilt BankID eller e-legitimation.
Du vet väl att du kan chatta med Capio alla dagar 7.00-22.00 i vår app? Vår digitala vårdtjänst är nationell och bemannas av läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Vid behov kan vi ansluta till videosamtal.
Du kan även logga in och starta ett besök direkt i din webbläsare.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
På uppdrag av Region Skåne