Capio
Capio
Capio

Malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och beror oftast på att du bränt dig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling i ett tidigt stadie blir av med sjukdomen. För att upptäcka sjukdomen är det viktigt att vara vaksam på hudförändringar. Så dröj inte med att kontakta vården om du är lite misstänksam mot en hudförändring.

Vad är malignt melanom? 

Malignt melanom är den form av cancer som ökar mest. Det är en hudcancer som oftast beror på att du bränt dig i solen flera gånger och den kan uppstå var som helst på kroppen.  
 
När du bränner dig i solen har hudcellerna och pigmentcellerna tagit skada av att du utsatts för solens UV-strålning under för lång tid. Hudcellerna klarar för det mesta att reparera skadorna. Men ibland när de inte förmår att ställa allt till rätta så slutar cellerna att fungera och då börjar det att bildas cancertumörer.  
 
Sjukdomen är mycket sällsynt hos barn och unga. Och det är viktigt att ha sunda solvanor redan i tidig ålder för att minska risken att få malignt melanom när du blir äldre. 

Symptom

De vanligaste symtomen är att man har en helt ny brunsvart fläck eller knuta som antingen har vuxit i storlek eller på något sätt ändrat utseende. Ibland kan det också se ut som en leverfläck eller ett födelsemärke som börjar förändras. Malignt melanom är vanligast på benen, bröstet och ryggen men kan uppstå var som helst på kroppen.  
 
Det här kan vara tecken på att en förändring är malignt melanom: 

  • Den är ojämn i kanten mot angränsande hud och/eller oregelbunden i formen.  
  • Den är ojämn i färgen och skiftar i olika nyanser, till exempel i brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt. 
  • Den är större än fem millimeter.
  • Den blöder eller kliar. 

Behandling 

Prognosen för dig som fått malignt melanom är god. Du har goda chanser att bli av med sjukdomen om den upptäcks i ett tidigt skede och du får behandling.  

Operation

Om du har ett malignt melanom måste du opereras eftersom det finns risk att cancern sprider sig annars. Efter operationen blir de flesta av med sjukdomen. Hos ungefär 2 av 10 personer sprider sig sjukdomen. Om malignt melanom sprider sig är den ofta till de lymfkörtlarna som sitter närmast där du opererade bort din hudförändring. Då ges du ytterligare behandling. 

Utvidgad excision

När hudförändringen som opererats bort analyserats och det visar sig vara ett malignt melanom genomförs oftast ytterligare en operation, en så kallad utvidgad excision. Då tar kirurgen bort lite mer av den friska vävnad runt om kring där hudförändringen tidigare satt, för att vara på den säkra sidan. Detta görs ofta med lokalbedövning och du kan åka hem samma dag. Det brukar ta ungefär två veckor tills att såret har läkt ihop.

Hudtransplantation

Ibland behöver man ta bort lite större delar hud och kan då behöva göra en hudtransplantation från en annan del av kroppen för att täcka igen operationssåret. Ingreppet görs antingen med lokalbedövning eller narkos och de flesta kan åka hem dagen efter operationen och såret brukar läka efter 3 till 4 veckor. Du kan få hjälp av en sjuksköterska att lägga om såren precis i början. 

Ibland behövs ytterligare ingrepp och behandling

Ibland kan du även behöva operera bort portvaktskörteln och om det visar sig att cancern sprider sig eller kommer tillbaka kan du behöva: 

  • Ytterligare kirurgiska ingrepp och operationer
  • Immunterapi och målsökande behandlingar
  • Cytostatika

Om cancern inte går att ta bort

Om det inte går att bli av med cancern får du vård som bromsar eller lindrar symtomen. Det kallas för palliativ vård och den kan göra så att du kan leva ett bra liv med sjukdomen. Ibland under en lång och fin tid. 

Vad kan jag göra själv?

För att minska risken att drabbas av malignt melanom finns det några saker du kan tänka på:

  • Att vara försiktig i solen. Skydda dig mot för mycket UV-strålning. Smörj in dig noga och ofta, använd kläder som skyddar kroppen och undvik solen mitt på dagen. Tänk på att solens strålar kan skada huden även om du använder solskydd. Använd sunt förnuft och sola med måtta.
  • Att vara vaksam på hudförändringar och se över din hud då och då. Undersök huden på hela kroppen. Leta efter pigmenterade fläckar som sticker ut och som på något sätt skiljer sig från dina andra fläckar och födelsemärken. Undersök formen och dess gränser mot huden. Oregelbundenhet och otydliga gränser är varningstecken du ska vara uppmärksam på. 
  • Var också uppmärksam på vilken färg dina fläckar har. Melanom kan ha blandade färger: brun, svart, röd, blå, rosa och vit. Håll koll och var uppmärksam på om, hur snabbt de växer och hur de förändras. Melanom förändras ofta i utseende över tid och är ofta större, med en diameter över fem millimeter.

Du ska så klart alltid vara försiktig i solen men du bör vara extra försiktig i solen om en eller flera av dessa punkter stämmer in på dig:

  • Du har ljus hy och ljust eller rött hår. Ditt pigment ger ett lägre skydd mot solens UV-strålning.
  • Du har flera biologiska släktingar eller familjemedlemmar som har haft malignt melanom eftersom det kan vara ärftligt. 
  • Du har stora eller många födelsemärken. Ett födelsemärke räknas som stort om det är över 5 millimeter i diameter.
  • Du har haft malignt melanom innan.
  • Du använder immunhämmande läkemedel. Det försämrar kroppens förmåga att ta hand om de solskadade hudcellerna.

När och var ska jag söka vård?

Ta kontakt med din vårdcentral eller en hudmottagning om du misstänker att du kan ha malignt melanom.  
 
Om du har en hudförändring som växer snabbt överlag eller snabbt på höjden och som blöder bör du ta kontakt med din vårdcentral så snabbt som möjligt, oavsett vilken färg din hudförändring har. Du kan vänta till nästkommande vardag om det är stängt. Men skjut inte upp det längre än så. 

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig