Capio
Capio
Capio

Foglossning

Foglossning innebär att du får ont i bland annat bäckenet och blygdbenet under graviditeten. Det är inte skadligt för dig eller barnet, men kan vara plågsamt. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären, men ibland kan du behöva hjälp.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är foglossning?

Foglossning innebär att du får ont i bäcken, rygg, ben eller underliv under graviditeten. Det är väldigt vanligt och beror på att rörligheten i kroppens leder ökar inför förlossningen. Framför allt i bäckenets leder och fogar, eftersom det måste kunna vidgas när det är dags att föda. Den ökade rörligheten beror på hormonet relaxin som kroppen utsöndrar under nästan hela graviditeten.

Genom att aktivera de djupa musklerna i magen och ryggen kan kroppen ofta kompensera för det instabila bäckenet, men alla klarar inte av detta – då gör det ont.

Symptom

Foglossning kan kännas lite olika, men vanliga symptom är:

  • Smärta i korsryggen, över skinkorna, i höfterna eller över blygdbenet.
  • Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller baksida lår.
  • Att benet plötsligt låser sig.
  • Svårighet att lyfta saker, vrida kroppen eller böja sig ner.

Det är väldigt olika från person till person hur ont det gör. Vissa känner ingenting alls, andra får så ont att de behöver kryckor. Besvären brukar börja i mitten av graviditeten och gå över ganska snart efter förlossningen.

När och var ska jag söka vård?

Foglossning är varken skadligt för dig eller barnet, men om du har ont är det bra att söka vård. Vi kan till exempel hjälpa dig med olika övningar för att stärka muskulaturen. Ibland kan ett foglossningsbälte (bäckenbälte) eller behandling med TENS-apparat lindra dina besvär. Kontakta gärna en barnmorska eller fysioterapeut för rådgivning.

Vad kan jag göra själv?

Att träna magmuskler och ryggmuskler hjälper ofta mot foglossning – starka muskler kan avlasta bäckenet. Det är också bra att röra på sig eftersom rörelse ökar blodcirkulationen, men försök att hålla ett långsamt tempo – om du går, gå med korta steg och belasta foten jämnt. Undvik att böja ryggen i onödan och ha stöd i svanken om du sitter ned långa stunder. Undvik även att lyfta tunga saker och att sitta med benen i kors. Om du sover på sidan kan det vara bra att lägga någonting mellan knäna, till exempel en kudde.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved