Capio
Capio
Capio

Bältros

Bältros är en virusinfektion som gör att du får hudutslag och blåsor som gör ont. Sjukdomen orsakas av samma virus som ger vattkoppor. Det är vanligt att utslagen bara sitter på ena sidan av överkroppen.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är bältros?

Bältros är en infektionssjukdom som kan drabba alla som någon gång haft vattkoppor, men sjukdomen uppstår inte hos alla. Det är samma virus som orsakar vattkoppor och bältros. När du haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen för resten av livet.

Det är vanligast att få bältros om du är över 50 år gammal. Att som barn få bältros är ovanligt. Det är inte helt fastställt vad som utlöser sjukdomen. Du kan få den mer än en gång, men det är inte vanligt.

Bältrosblåsorna brukar oftast torka och läka ut av sig självt inom 1-2 veckor. Sårskorporna faller av någon vecka senare.

Smittar bältros?

Bältros är inte särskilt smittsamt, men det kan orsaka vattkoppor hos en person som inte haft vattkoppor tidigare i livet. Det är blåsorna i bältros som innehåller virus och det smittar genom kontakt, tills alla blåsor försvunnit och blivit sårskorpor. Bältros eller vattkoppor kan dock inte orsaka bältros hos en annan person. 

Om du har bältros ska du undvika att träffa personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, eftersom de kan bli väldigt sjuka om de får vattkoppor. Du ska också undvika att träffa gravida som inte haft vattkoppor. I övrigt kan du leva på som vanligt om du har en pågående bältrosinfektion, du kan till exempel gå till jobbet eller till skolan. 

Symptom 

Vanliga symptom på bältros är utslag och blåsor. Den kan vara röda och göra ont. Det brukar sluta göra ont efter ett par veckor eller månader, men ibland gör det ont längre än så. Ju äldre du är, desto högre risk för att det ska göra ont längre. I vissa fall kan du även få feber, huvudvärk och känna dig trött. I vissa fall, speciellt hos äldre personer, kan symptomen bli mer påtagliga. Oftast uppstår utslagen och blåsorna endast på en viss, samlad del av kroppen – i ett så kallat ”bälte”. 

En vanlig komplikation är postherpetisk neuralgi (PHN) med nervsmärta som kvarstår mer än tre månader. 

Vaccin mot bältros

Du kan vaccinera dig mot bältros, och det ger både en skyddande effekt mot sjukdomen och lindrar symptomen om du skulle drabbas. Det finns idag två typer av vaccin mot bältros. Här kan du läsa mer om bältrosvaccin och hur det fungerar. 

När och var ska jag söka vård?

Är du under 50 år och upplever lindriga besvär så behöver du inte söka vård. Besvären brukar, för det mesta, gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du har bältrossymptom, är över 50 år eller har ett eller flera av följande besvär:

  • Du har mycket ont
  • Du har nedsatt immunförsvar
  • Du har utslag eller ont i ansiktet
  • Du känner dig väldigt sjuk

Om det är stängt på vårdcentralen eller jourmottagningen kan du vänta tills de öppnar.

Behandling

Det finns läkemedel du kan få på recept om du har ont, om receptfria alternativ inte hjälper. Det finns även antiinflammatoriska eller smärtstillande läkemedel som kan hjälpa.

Är du över 50 år får du ofta en läkemedelsbehandling som hämmar viruset, och som minskar risken att du ska ha ont länge. Behandlingen ska startas inom tre dygn efter att utslagen börjat synas - då får behandlingen en bra effekt. Läkemedlet kommer i tablettform som du tar under en vecka. 

Har du nedsatt immunförsvar behöver du starta behandlingen så fort som möjligt. 

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del saker du kan göra för att minska smärtan och/eller klådan om du fått bältros.

Ren hud

Tvätta huden med tvål och vatten för att undvika att bakterier kommer in i blåsorna. Det är bra att tvätta sig minst en gång om dagen. Om bakterier kommer in i blåsorna kan blåsorna bli infekterade, och det är lätt hänt om du kliar dig mycket. 

Receptfria läkemedel

Receptfria läkemedel som innehåller paracetamol kan lindra om du har ont. Du hittar dessa läkemedel på apotek. 

Kyla lindrar

Du kan även lindra klådan med till exempel kylbalsam, alsollösning/asolsprit eller svalt vatten. Du kan köpa kylbalsam och alsollösning och asolsprit på apotek, receptfritt.  
Undvik krämer eller salvor som innehåller hydrokortison. Det kan göra att blåsorna lättare blir infekterade. 

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved