Vad är höstblåsor?
Det är framför allt Coxackievirus som orsakar höstblåsor. Coxackievirus tillhör släktet enterovirus, vilket är en infektion som är vanligast hos barn under tio år. Samtidigt finns det en subgrupp inom enterovirus som heter bara enterovirus – plus en siffra – och det är framför allt dessa som orsakar allvarliga fall av höstblåsor med komplikationer. Men det är mycket ovanligt att det är just subgruppen enterovirus som orsakar höstblåsor i Sverige.
Höstblåsor smittar som mest under de första dagarna av infektionen och under tiden som blåsorna bildas. Smittan sprids genom nära kontakt från person till person, till exempel om du skulle ta i hand med någon som är smittad. Då viruset är mycket smittsamt är det vanligt att flera barn på till exempel en förskola eller i en skolklass smittas samtidigt. Barn kan gå tillbaka till förskola/skola när de är feberfria.
Viruset som orsakar höstblåsor florerar ofta under sensommar och höst, därav namnet höstblåsor. Ett annat namn på höstblåsor som kan användas ibland är hand- fot- och munsjuka.
Symptom vid höstblåsor
Det brukar kunna ta cirka tre till sju dagar från det att du smittats till dess att du får symptom. Höstblåsor börjar ofta med halsont och feber. Efter ett par dagar kan det börja dyka upp små blåsor som gör ont i munnen och halsen, vilket gör att det kan vara svårt att äta och dricka. Blåsorna är cirka 2,5 – 5 millimeter stora. Det kan också finnas små röda utslag på andra delar av kroppen, till exempel på händer och fötter, och även dessa kan utvecklas till blåsor som kan börja klia. Du kan också få utslag på armar, ben, rumpa eller mage. En del får utslag under naglarna men det är inte så vanligt. Då det inte går att ställa diagnosen höstblåsor innan själva blåsorna bildats är det vanligt att smittan redan hunnit föras vidare till omgivningen.
Skiljer det sig mellan barn och vuxna?
Barn och vuxna insjuknar på samma sätt och får liknande symptom.
När och var ska jag söka vård?
Du behöver oftast inte söka vård för höstblåsor utan besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka, men kontakta din vårdcentral om du tror att du eller ett barn har höstblåsor och något av följande också stämmer in:
- Du eller barnet har feber längre än tre dagar
- Symptomen avtar inte inom sju till tio dagar
- Barnet får inte i sig vätska
Vad kan jag göra själv?
Det finns ingen speciell behandling vid höstblåsor, utan infektionen får läka ut av sig själv. Det kan dock kännas skönt med något kallt när du har ont i halsen. Du kan prova med till exempel yoghurt, glass eller någon kall dryck. Även något ljummet att dricka kan kännas bra. Eftersom blåsorna ofta gör ont och svider kan det vara bra att undvika salta och sura saker under tiden du har dem.
Receptfria smärtstillande läkemedel kan lindra om du eller barnet har stora besvär.