Capio
Capio
Capio

Svinkoppor – impetigo

Svinkoppor, även kallat impetigo, är en mycket smittsam hudinfektion som orsakas av bakterier. Det är vanligast att barn mellan ett och sex år drabbas, men även vuxna kan få det. Oftast kan du behandla svinkoppor själv och såren brukar försvinna inom ett par veckor.

Vad är svinkoppor? 

Svinkoppor orsakas av att vissa bakterier tränger in i huden och ger en inflammation. De vanligaste bakterierna som orsakar svinkoppor är stafylokocker och streptokocker.  Det är vanligt att svinkoppor kommer i samband med en förkylning eftersom bakterierna trivs i hud som är fuktig eller irriterad. Det är därför vanligt att få svinkoppor runt näsan och munnen. Inkubationstiden för svinkoppor är två till tre dagar. 

Symptom 

Svinkoppor brukar börja med att du får ett eller flera små röda utslag på huden. De kan ofta klia eller svida. Dessa övergår sedan till vätskefyllda blåsor och efter ett tag bildas en gulaktig skorpa på blåsorna. Ibland kan huden bli endast röd och glansig i ett visst område. Det är vanligt att du får nya röda och glansiga områden eller blåsor bredvid de första. Du kan få svinkoppor på flera ställen på kroppen, till exempel på fingrarna, bakom örat eller på överkroppen, men det vanligaste är i ansiktet. Svinkoppor smittar så länge såren är fuktiga. 

När och var ska jag söka vård? 

Svinkoppor går oftast över av sig själv om du behandlar dem och de flesta som får svinkoppor behöver inte söka vård. Ta kontakt med din vårdcentral om något av detta stämmer in: 

  • Utslagen sitter på ett stort hudområde 
  • Den som fått svinkoppor har feber samtidigt 
  • Det har gått en vecka och såren har inte läkt 
  • Utslagen sprider sig över kroppen och blir fler och fler 

Svinkoppor kan ibland behöva behandlas med antibiotika om det inte hjälper att tvätta dem själv. 

Vad kan jag göra själv? 

Tvätta noga

Utslagen brukar torka ut och försvinna så länge du är noggrann med att tvätta dem, det gör så att bakterierna inte blir fler och fler i huden. Börja med att tvätta utslagen noga både morgon och kväll. Du kan tvätta med flytande tvål och vatten och klappa torrt med mjukt papper. Håll i detta tills såren torkat ut och skorporna försvinner. Eventuellt kan du tvätta med klorhexidinlösning. 

Ta bort skorporna

De gula skorporna som bildas på såren kan du försiktigt ta bort. Det kan vara bra att lägga blött papper eller en blöt kompress på skorporna en stund innan så att de mjukas upp och blir lättare att ta bort. Om de sitter helt fast kan du vänta och prova igen nästa dag. 

Undvik att smitta och smittas

Svinkoppor är mycket smittsamma och sprider sig lätt till andra genom nära hudkontakt eller via föremål.  Det är viktigt att tänka på att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och att försöka att inte röra vid utslagen. Om du har rört utslagen, till exempel när du tvättat rent dem, är det viktigt att också tvätta händerna noga efter. Ni kan använda engångshanddukar. Håll naglarna korta och om det gäller ett barn kan hens leksaker och gosedjur tvättas om det är möjligt. Tvätta också kläder och sängkläder i minst 60 grader och om utslagen sitter i ansiktet är det bra att byta örngott varje dag. Även kläder bör bytas varje dag. Torka av exempelvis dörrhandtag och annat som ni tar i. 

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig