Vad orsakar nageltrång?
Nageltrång orsakas ofta av att nageln klippts i en båge och därmed för långt ner på sidorna. Du ska klippa nageln rakt och inte för kort. Andra faktorer som kan orsaka nageltrång är trånga skor eller små sår eller skador på foten i samband med idrott. Barn i äldre tonåren drabbas särskilt ofta av nageltrång.
Symptom
Vanliga symptom vid nageltrång och nagelbandsinfektion är ömhet och svullnad. Det kan även komma vätska och var från tåns nagelkant, och du kan känna en dunkande smärta. Oftast är symptomen relativt lindriga. Det är vanligast att få nageltrång på stortån.
Vad kan jag göra själv?
Det här kan du pröva för att avlasta trycket och lindra ditt nageltrång:
- Mjuka upp nageln i ett fotbad med ljummet, rent vatten.
- Fila försiktigt på den bit av nageln som trycker på huden, så att den blir mindre vass.
- Du kan sätta en liten bomullsbit under nageln så att den lyfts upp lite. När du ska sova kan du peta in en bit kompress under nageln och lägga en kompress fuktad med vatten ovanpå. Ett tips är att även sätta på en strumpa så att kompressen sitter kvar medan du sover. Du kan lägga ett förband med kompress och självhäftande gasbinda för att skydda tån när du går.
Det här kan du pröva för att behandla ett lindrigt infekterat nageltrång eller nagelbandsinfektion:
- Tvätta med tvål och vatten.
- Gör ett omslag med kompresser indränkta med alsolsprit, fäst med gasbinda. Det kan minska svullnaden och göra så att bakterier och svamparter dör. Det kan vara bra att fukta kompressen igen när alsolspriten avdunstat.
Förebygg nageltrång
Det finns en del saker du kan göra för att minska risken för nageltrång:
- Klipp nageln så rakt du kan och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden.
- Ha sköna, rymliga skor och strumpor som inte trycker på tårna.
- Om du har problem med att du ofta får nageltrång kan du pressa in en bit bomull under nageln för att tvinga den att växa rakt. Bomullen kan sitta där ett par dagar, byt sedan till ren bomull.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du har stora besvär med varbildning och smärta, eller om besvären håller i sig trots att du försökt lindra dem själv.
Om du har nedsatt blodcirkulation, nedsatt immunförsvar eller diabetes och får nageltrång eller nagelbandsinfektion ska du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning direkt.
Behandling
Om din nagelbandsinfektion är mycket besvärlig kan den behöva behandlas. Då tömmer en sjuksköterska eller läkare nageln på var, och ibland kan även en antibiotikabehandling sättas in.
Om du har återkommande problem med nageltrång kan en operation bli aktuell. Då tas hela eller delar av nageln bort.