Capio
Capio
Capio

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Vid atopiskt eksem är hudbarriären defekt och får en benägenhet att reagera med inflammation i huden. Både ärftlighet och miljöfaktorer har betydelse. Hos barn under 2 år kan födoämnen ha betydelse för eksemet.  Atopiskt eksem är en folksjukdom som minst ca 20 % av alla barn i Sverige drabbas av. Atopiskt eksem går inte att bota, men många barn förbättras med åren och det finns bra symptomlindrande behandling. 

Symptom

Torr, känslig, lättkliande hud med eksemtendens. Ett typiskt förlopp är att det startar vid några månaders ålder, barnåren är besvärliga för att sedan bli bättre i tonåren. Sen blir det åter sämre några år vid 20-årsåldern för att senare förbättras igen. Under barnåren är knäveck och armveck vanliga eksemställe, därav kallas atopiskt eksem även för böjveckseksem, medan ansikte och händer är vanliga områden hos vuxna. Även om debut i barnåren är vanligast, kan atopiskt eksem debutera senare i livet. Många med atopiskt eksem besväras också av luftvägsallergier och/eller astma. 

Behandling

Läkaren skriver ofta ut kortisonkrämer som vanligtvis ska smörjas på hela områden (inte fläckvis) tills eksemet är helt utläkt. Efter utläkning trappas kortisonet ner.  I ansikte/halsregionen finns fungerande och relativt riskfria salvor/krämer utan kortison att ta till. Du får instruktioner av din läkare. 

Solning förbättrar ofta eksemet men rekommenderas inte som en kontinuerlig behandling. Däremot kan medicinsk solariebehandling ibland ordineras. Om inget av det tidigare nämnda fungerar finns tablett- eller sprutbehandling mot atopiskt eksem. Utvecklingen av nya läkemedel mot atopiskt eksem går snabbt idag.

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del saker du kan göra för att lindra besvären av atopiskt eksem.

Undvik att torka ut huden

Var sparsam med vatten och tvål – ju mer huden kommer i kontakt med vatten desto torrare blir den. Varmt vatten är mer uttorkande än ljummet. Försök duscha mindre ofta samt duscha kortare tid. Använd mild, oparfymerad tvål. 

Ha inte för varmt hemma

Se till så du inte har för varmt inomhus. När luften värms upp blir luften torrare och kan göra besvären värre. Även damm kan öka besvären.

Använd mjukgörande krämer

Att använda fuktgivande och mjukgörande krämer är viktigt för att minska utbrotten av eksem. Smörj två gånger dagligen och alltid efter dusch eller bad. Smörj även när du inte har besvär, då det kan ge dig längre tid utan besvär mellan perioderna med eksem. 

För dig som har kroniskt behov av att förebygga eksem (>3 mån per år) så kan krämer förskrivas på recept och högkostnadsskyddet för läkemedel gör det billigare på sikt. Var försiktig med “naturliga/ekologiska” oljor och krämer då de har mycket högre risk att ge kontaktallergier än de mer medicinskt/vetenskapligt framställda krämerna. Välj helst parfymfria mjukgörare. 

Försök att inte klia

Det kan vara svårt att låta bli, men att klia förvärrar ofta klådan. Prova att klappa eller massera med hudlotion där det kliar, i stället för att riva med naglarna. Att hålla naglarna kortklippta kan också hjälpa. Kom ihåg att stress och infektioner ofta ger mer klåda. Eksemen försämras även ofta vintertid, då klimatet är torrt och solfattigt.  

Relaterade diagnoser

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig