Capio
Capio

Pustulosis Palmoplantaris (PPP)

Pustulosis Palmoplantaris är en ovanlig kronisk hudsjukdom som i ca 90% av fallen drabbar medelålders kvinnor. Orsaken är okänd och i ca 10–25 % av fallen ses plackpsoriasis på andra delar på kroppen och vissa menar att PPP är en form eller undertyp av psoriasis. Det finns även en stark koppling mellan rökning och Pustulosis Palmoplantaris. 

Vad är Pustulosis Palmoplantaris?

Pustulosis Palmoplantaris är en hudsjukdom som ger återkommande episoder av varblåsor och rodnad hud i handflatorna eller under foten. Det är inte helt känt vad som orsakar sjukdomen. 

Symptom

Pustulosis Palmoplantaris ger rodnad, fjällning och varblåsor – så kallade pustler – och ses ofta symmetriskt i handflator och/eller på fotsulor. Pustulosis Palmoplantaris börjar oftast som gula/vita varblåsor som sedan blir brunaktiga innan de torkar in och bildar skorpor som lossnar. Huden i handflatorna och på fotsulorna kan bli röd och det kan både klia och kännas ömt – speciellt när nya blåsor uppstår. 

Symptomen går i skov och i ett mer kroniskt stadie av sjukdomen kan huden bli förtjockad, torr och orsaka smärtsamma sprickor. Oftast ser eller känner man en skarp kant mellan frisk och sjuk hud. Nästan alla som får Pustulosis Palmoplantaris röker eller har rökt. Och även om Pustulosis Palmoplantaris anses vara en form eller undertyp av psoriasis, anser vissa läkare att det i stället är en egen sjukdom. 

Behandling

Eftersom det är en kronisk sjukdom så är behandlingsmålet att minimera besvären. Med dagens behandlingsmöjligheter är prognosen god för att göra just det. I första hand lokalbehandlar man med kortison, eventuellt med ocklusion. Här är fyra andra behandlingsalternativ: 

  • Använd mjukgörande krämer eller salvor som ska smörjas på regelbundet om huden är torr för att undvika sprickbildning. Om kraftigt fjällande eller förtjockad hy uppstår kan salicylsyrapreparat behövas.
  • Ultrapotenta kortisonkrämer, salvor och lösningar används ofta i kombination med en speciell typ av förband eller plattor (ex duoderm).
  • Ljusbehandling kan prövas.
  • Det finns även flera olika systemiska behandlingar i tablett eller sprutform som kan bli aktuella.  

Vad kan jag göra själv?

Eftersom Pustulosis Palmoplantaris är en kronisk sjukdom och kan vara i flera år, växlar den även mellan bra och sämre perioder. Det finns en del saker du kan göra för att mildra besvären.

  • Sluta röka. Nikotinstopp lindrar ofta besvären och kan ge utläkning.
  • Undvik uttorkande produkter på händer och fötter. Använd i stället duscholja eller annan icke- uttorkande produkter när du duschar och badar.
  • Undvik tvål i så stor utsträckning det går. 
  • Minimera friktion och nötning av huden på händer och fötter. Använd handskar vid behov – till exempel vid trädgårdarbete, handdisk eller liknande – och använd bekväma strumpor och skor tillverkade av naturfiber. 

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig