Capio
Capio

Broskskada knä

Brosket i vår kropp ger stabilitet och skyddar olika delar i kroppen. Brosket i lederna är hårt och halt och gör att benets yta inte slits eller skadas. Brosket gör också att benets ytor lätt kan glida mot varandra. Du kan få en broskskada i knäet av en smäll mot en led eller en hård landning efter ett hopp. Då kan leden svullna, göra ont och i vissa fall låsa sig. Det kan också röra sig om artros i knäleden. Det är viktigt att upptäcka och behandla broskskador i knäet så att det inte blir värre. Här kan du läsa mer om broskskada i knä och hur du upptäcker det. 

Vad är broskskada i knä?

Brosk finns bland annat i kroppens leder där det underlättar glidning och dämpar stötar. Till skillnad från andra vävnader i kroppen har brosk inga nerver eller blodkärl, och detta gör brosket känsligt för skador. Smärtan som kan kännas efter en skada kommer från vävnader runt omkring brosket, inte från själva brosket eftersom det där inte finns några nerver. Skador på brosket går inte heller att se på vanliga röntgenbilder utan det krävs andra undersökningar.

Broskskadan kan vara en del av en ledskada där även andra delar är skadade. I ett knä är det vanligt att skadan omfattar även andra delar som korsbandet eller menisken.  
Om du har besvär i knäet kan det också röra sig om knäledsartros. I knäleden möts överben och underben. Benändarna är täckta med brosk som gör att de lätt kan glida mot varandra. Vid artros blir brosket ojämnt. Då känns det som om knäet hakar upp sig och det kan knäppa och knaka. Risken för att du får ont ökar och området kring knäet kan kännas svullet och varmt.

Symptom på broskskada i knät

Om du fått en sådan skada på broskvävnaden kan det ta flera månader innan symptomen ger sig till känna, till exempel som upphakningar, låsningar, smärta och svullnad.

Det vanligaste första besväret vid knäledsartros är att du känner dig stel och svullen, och får ont i knäet när du går. Ofta kommer besvären utan att något särskilt har hänt. Ibland kan besvären komma ganska plötsligt, kanske i samband med att du trampat snett, eller vid en skada som i vanliga fall inte hade gett några besvär. Ibland bildas lite för mycket ledvätska, vilket gör att knäet kan bli svullet och ömt, delvis beroende på inflammation i ledkapseln. Det är mycket vanligt att de första symtomen på knäledsartros kommer innan artrosen syns på röntgen.

Om du får kraftigare artros kan du också få värk i knäet när du sitter stilla, eller under natten när du ska sova.

När och var ska jag söka vård?

Brosket kan inte nybildas eller reparera sig själv, men det finns behandlingar som kan hjälpa beroende på vilken typ av skada det rör sig om. Hos oss på Capio får du diagnos, råd och behandling från fysioterapeut eller hos våra ortopedmottagningar.  
Kontakta din vårdcentral eller fysioterapeut om du är osäker på om du fått en skada, artros, eller har en värk i knäet som inte går över. 

Vi hjälper dig