Capio
Capio
Capio

Ont i ljumsken

Det är vanligt att få ont i ljumsken, speciellt om du tränar mycket. Det kan röra sig om överbelastning eller en muskelbristning, och känns ofta inte av när kroppen är uppvärmd utan smärtan kommer först efter fysisk aktivitet. Här kan du läsa mer om smärta i ljumsken, tänkbara orsaker och vad du kan göra själv för att lindra smärtan.  

Orsaker till ont i ljumsken

Du kan få ont i ljumsken i samband med fysisk aktivitet, på grund av överansträngning eller att du sträckt en eller flera muskler i ljumsken.  
Förutom att känna av värk kan du även bli svullen och kraftlös i ljumsken. Det kan vara bra att träna upp musklerna i ljumsken med lämpliga övningar.

Höftledsartros

Höftledsartros börjar i ledbrosket. Friskt ledbrosk är fast och elastisk och fungerar som stötdämpare och glidyta för höftleden. Höftledsartros innebär att brosket gradvis tunnas ut, och till slut kan det försvinna helt. Ofta börjar symptomen med stelhet och smärta i samband med belastning eller gång. Du kan få ont i ljumsken och känna att det strålar ut mot ländrygg, lår och skinkor. Höftledsartros är vanligast hos äldre människor.

Slemsäcksinflammation

Om du får smärta i ljumsken av att till exempel lyfta och böja låret så kan det röra sig om en slemsäcksinflammation (så kallad bursit) i ljumsken. Det kan uppstå när senan till höftböjarmuskeln blivit överbelastad. Ofta är det idrottare som drabbas av den typen av besvär.

Ljumskbråck 

Om du känner av en knöl eller utbuktning i ljumsken kan det röra sig om ljumskbråck. Symptomen kan se lite olika ut, från en huggande smärta till molande värk. Ljumskbråck kommer av en försvagad bukvägg eller ett ökat buktryck. Om du känner en plötslig, intensiv smärta kan det bero på att blodkärl blivit inklämt i bråcket – då behöver du söka akut vård.

Svullna lymfkörtlar

Lymfkörtlar eller lymfknutor är en del av immunförsvaret, och ibland kan de svullna upp och göra ont. Du kan känna att du får ont vid rörelse eller känna ömma knölar i ljumsken. Orsaken kan vara allergier, infektioner, autoimmuna sjukdomar eller, i mer sällsynta fall, cancer.

Behandling

Skador i ljumsken som orsakats av idrottande brukar behandlas med rehabilitering och eventuellt kortisoninjektioner.

Vid lättare höftledsartros kan fysioterapi tillsammans med läkemedel hjälpa, men om besvären är mycket svåra så kan operation bli aktuellt.

Om du har en muskelinflammation i ljumsken så kan den behandlas med receptfria läkemedel som tar ner svullnaden och lindrar smärtan tillsammans med lämpliga övningar du får av fysioterapeut.

Ljumskbråck kräver operation. 

Vad kan jag göra själv?

Vid t.ex. artros och överbelastningsbesvär är det bra med ett anpassat träningsprogram. I andra fall kan du behöva vila och undvika rörelser som gör ont.  
Det kan även hjälpa med receptfria smärtstillande eller inflammationsdämpande läkemedel. 

När och var ska jag söka vård?

Det är vanligt att ha ont i ljumsken, men om smärtan inte vill ge sig kan du kontakta oss på Capio. Då kan vi utreda vad som orsakar smärtan och sätta in en rätt behandling.  
Du ska också kontakta sjukvården om du har ihållande besvär med svullna lymfkörtlar i ljumskarna tillsammans med andra symptom. Sök vård akut om du får kraftig värk i ljumsken efter trauma. 

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved