Capio
Capio
Capio

Halsfluss

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som orsakas av bakterier eller virus, oftast av streptokocker. När du har halsfluss är det vanligt att du får feber att halsmandlarna blir svullna och gör ont när du sväljer. Ibland kan även lymfkörtlarna på halsen bli svullna och ömma. För det mesta behövs ingen behandling, men ibland krävs det antibiotika för att bli frisk.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är halsfluss?

Halsfluss, som på läkarspråk kallas för tonsillit, orsakas av virus eller bakterier. Streptokocker grupp A är den vanligaste sortens bakterier som orsakar halsfluss.  Du kan ha streptokockbakterier i svalget utan att ha symptom och det är vanligt hos barn som går på förskola.

Det finns även andra bakterier som kan orsaka halsfluss, även om det är ovanligt. Sjukdomen Vincents angina är ett sådant exempel och då sitter besvären på ena sidan av halsen. Halsmandeln blir då inflammerad och får en grågul beläggning på sig. Ibland kan det även bildas sår.

Symptom på halsfluss

Du kan ha lite olika symptom beroende på om din halsfluss orsakats av virus eller bakterier.

Halsfluss orsakad av bakterier

Om du har halsfluss som orsakats av bakterier är det vanligt att:

  • Det gör ont i halsen när du sväljer.
  • Lymfkörtlarna i halsen är svullna och känns ömma. Ibland känns de som kulor under huden.
  • Du har feber.

Halsfluss orsakad av virus

Om du har halsfluss som orsakats av virus är det ofta kopplat till en förkylning. Då är det vanligt att du har ont i halsen samtidigt som du har ett eller flera av följande symptom:

  • Snuva
  • Hosta
  • Heshet

Halsfluss hos barn

Små barn kan ha svårt beskriva smärtan och att tala om exakt vart det gör ont. Det är vanligt att barn med halsfluss säger att de har ont i magen, ont upp mot öronen eller att de har huvudvärk. Barn visar ofta att de har ont och inte mår bra genom att de inte vill äta eller dricka.

Halsfluss som leder till halsböld

Ibland kan halsfluss leda till att en halsböld bildas. Det har då bildats var bakom halsmandeln och svullnaden har spridit sig ner i halsen. Oftast uppstår halsbölder bara på den ena sidan i halsen. Följande symptom är vanliga vid halsböld:

  • Din feber kommer tillbaka efter att du varit feberfri i ett par dagar.
  • Du har svårt att gapa och svälja.
  • Du kan få svårare att andas.
  • Du är kraftigt allmänpåverkad. Trött och slö.

Behandling av halsfluss

Om din infektion beror på bakterier och du är mycket sjuk kan du få behandling med antibiotika. Oftast får du en antibiotikakur som du ska ta under tio dagar. Två dygn efter påbörjad behandling slutar du smitta och eftersom halsfluss smittar väldigt lätt är det viktigt att du åtminstone stannar hemma under den tiden. Sedan kan du återgå till skola eller jobb när du känner dig tillräckligt pigg.

Vincents angina behandlas med rengöring av halsen och antibiotika.

Återkommande halsfluss

Det är ganska vanligt att drabbas av halsfluss igen inom en månads tid. Det kan bero på att bakterierna finns kvar inne i halsmandlarna, eller att du blivit smittad på nytt. Det är vanligt att smittas på nytt om man bor tillsammans flera stycken eftersom det smittar så pass lätt. Det allra bästa för att undvika att smittan hoppar runt i hushållet är att det tas prov på samtliga. Om du får halsfluss inom loppen av en månad behöver du behandlas med en annan sorts antibiotika.

Behandling vid halsböld

Om du har fått en halsböld kan den behöva öppnas upp. Det görs oftast av en läkare som är specialist på sjukdomar i öron, näsa och hals. Behandlingen tar oftast bara några minuter och du får sedan antibiotikatabletter att ta hemma. Det kan göra lite ont efter ingreppet men inte lika ont som det gjorde innan. Du får alltid en tid för återbesök i samband med att bölden öppnas eftersom det är viktigt att säkerställa så att den läker som den ska och inte fylls på med nytt var.

Operation

Om du får halsfluss ofta kan du behöva operera bort halsmandlarna. För att det ska bli aktuellt ska du ha haft halsfluss tre till fem gånger under ett till två års tid. Dessutom ska du ha blivit behandlas med antibiotikasorterna klindamycin eller cefadroxil utan att det har hjälpt.

Det är också vanligt att du kan behöva operera bort halsmandlarna om du har haft en eller flera halsbölder.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

När du har ont i halsen kan matlusten minska. Ibland kan det göra ont att äta och ibland kan det till och med vara svårt att svälja.

Ät och drick ”snälla” saker

När det gör ont att svälja kan det vara bra att:

  • Dricka något varmt eller kallt. Det kan ha en lenande effekt.
  • Äta kalla saker som till exempel glass eller yoghurt.
  • Suga på receptfria halstabletter. Det kan kännas lenande för halsen även om de inte minskar själva svullnaden.

Lindra med receptfria läkemedel

När du har ont i halsen finns det olika receptfria läkemedel du kan ta för att lindra smärtan. Det finns också smärtstillande läkemedel i form av:

  • Smärtstillande sugtabletter
  • Munhålespray

De flesta läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. Fråga personalen på ditt apotek, de hjälper dig att hitta rätt.

Minska risken för att smittas igen

Du som fått antibiotika mot halsfluss bör koka eller byta ut din tandborste tre till fyra dagar efter att du påbörjat kuren. Bakterierna kan annars överleva i tandborsten och göra så att du återinsjuknar efter att antibiotikakuren avslutats.

Om ditt barn har behandlats med antibiotika mot halsfluss är det bra att rengöra även nappar och leksaker som barnet stoppar i munnen.

När och var ska jag söka vård?

För det mesta behöver du inte söka vård när du har ont i halsen i samband med en förkylning. Det går oftast över av sig självt.

Ta kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du har haft ont i halsen, har feber och små knottriga hudutslag.
  • Du har ont i halsen och är svullen utanpå halsen.
  • Du har haft ont i halsen i ett par veckor men har inga andra symptom.
  • Du har haft feber och ont i halsen i två dagar, men har inga förkylningssymptom så som nästäppa, snuva eller hosta.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen kan du vänta med att söka vård tills det öppnar igen.

Ta genast kontakt med din vårdcentral, jouröppen mottagning eller akutmottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du har svårt att gapa och mycket ont på ena sidan av halsen.
  • Du har besvär och har samtidigt ett nedsatt immunförsvar på grund av en annan sjukdom eller läkemedelsbehandling.

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig