Capio
Capio
Capio

Näsblod

Näsblod är vanligt och beror ofta på att ytliga blodkärl i näsan brister. Men varför får man näsblod? Hur stoppar man det? Och när ska man söka hjälp?

Näsblod kan komma plötsligt och ibland utan anledning. Det kan kännas läskigt med blod men det är oftast inte farligt. Oftast blöder det framåt dvs rinner blod ur näsan men vid en bakre näsblödning kan blod också rinna ned i svalget. Vanligtvis går blödningen över av sig själv.

Näsblod orsakas ofta en liten skada, belastning eller tryck som pga torra slemhinnor eller sköra kärl i näsan ger en blödning. Det finns några saker du kan göra för att lindra besvären - och minska risken för att få näsblod i framtiden.

Stoppa näsblod

Har det börjat blöda i näsan? Prova att göra såhär.

  • Sätt dig upprätt och luta dig lite framåt.
  • Kläm med fingrarna runt näsans mjuka delar (främre delen av näsan) i 10 minuter.
  • Andas genom munnen och spotta ut eventuellt blod.
  • Sug på en isbit eller lägg en kall, blöt handduk över näsan och pannan. Kallt vatten får blodkärlen att dra ihop sig vilket kan stoppa blödningen.

Om du fortfarande blöder näsblod efter tio minuter kan du stoppa in en bomullstuss i näsan. Blöder du mycket kan du doppa den i matolja innan. Då blir den lättare att ta ut sen. Du kan också använda blodstillande vadd som finns att köpa på apoteket.

När ska man söka vård för näsblod?

Kontakta en vårdcentral eller närakut om:

  • Du har kraftigt näsblod.
  • Näsblödningen varar mer än 30 minuter.
  • Du blöder näsblod ofta.

Varför blöder man näsblod?

Många får näsblod efter en förkylning. Då är det vanligt att slemhinnorna blir torra eller inflammerade - och de ytliga blodkärlen i näsan brister.

En del personer har lättare att drabbas än andra. Några blöder näsblod på natten och får återkommande problem med näsblod i sömnen.

Du kan även få näsblod av nässpray eller allergispray som kan ha en uttorkande effekt på näsan. Vissa läkemedel ökar risken för att näsblödningar blir svårare att stoppa, Det är framför allt läkemedel som ökar blödningsrisk generellt dvs blodförtunnande läkemedel men också antiinflammatoriska läkemedel t.ex. Ipren och Brufen

Många barn blöder näsblod utan anledning, men ibland beror det på att de har stoppat upp något i näsan. Det kan också bero på ett slag mot näsan.

Behandling

På vårdcentralen tar en läkare en titt i näsan för att se om det finns sår eller ytliga blodkärl. Den första behandlingen är oftast att fylla näsan med kompresser så att blödningen stoppas av trycket. Därefter görs en bedömning om, och hur ni ska gå vidare.

Om du blöder näsblod ofta kan du bli behandlad med en så kallad etsning. Det innebär att blödningen stoppas med hjälp av en pinne doppad i silvernitrat. Tack vare bedövningsspray brukar en sådan behandling inte göra särskilt ont.

Förebygg näsblod

Det finns några saker du kan göra för att förebygga och lindra problem. Till exempel:

  • Peta inte i näsan.
  • Torka näsan försiktigt istället för att snyta rent.
  • Fukta näsan med koksaltlösning.
  • Prova näsolja om du är torr i näsan. Det är en mjukgörande nässpray som finns på apoteket.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: