Capio
Capio
Capio

Nästäppa

Om du drabbats av nästäppa eller snuva är du långt ifrån ensam. Det är väldigt vanligt och kan vara besvärligt eftersom det kan påverka din andning och ibland störa sömnen. Oftast hänger nästäppa och snuva ihop med att du får en förkylning, men inte alltid. Vid långdragna besvär kan det vara bra att ta kontakt med vården för att reda ut vad nästäppan och snuvan beror på.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är nästäppa och snuva? 

När du är täppt i näsan, det vill säga att du har nästäppa, innebär det att du har svårt att andas genom näsan vilket beror på att slemhinnorna i näsan har svullnat upp.  
 
Vid snuva har det samlats mer snor i näsan än vad det brukar göra och snoret kan se olika ut. Det kan också kännas tjockt eller tunt och rinnigt. 

Det går att vara täppt i näsan utan att ha snuva. Det är speciellt vanligt hos små barn eftersom de har små och trånga gångar i näsan. Små barn kan få nästäppa även vid en lätt förkylning men kan också få nästäppa utan att vara förkylda.  

Symptom

Vanliga symptom när du har nästäppa är att du har svårt att andas genom näsan och när du har snuva har du ofta mer snor i näsan än vad du brukar ha.  
 
Både nästäppa och snuva kan uppstå av många olika anledningar och bero på olika saker, bland annat:

Förkylning 

Den vanligaste orsaken till snuva och nästäppa är att du är förkyld. Vid en förkylning så svullnar slemhinnorna i näsan upp och det gör att det blir svårare att andas genom näsan.  
 
Vid en förkylning brukar snoret vara tunt och nästan genomskinligt i början men kan efter några dagar ändra sig. Det kan bli tjockare och bli grått, gult eller grönt i färgen. Att snoret ändrar sig är mycket vanligt och behöver inte nödvändigtvis betyda att du har fått en infektion som beror på bakterier. 

Allergi

Snuva och nästäppa kan också bero på olika typer av allergier så som pälsdjursallergi, pollenallergi eller kvalsterallergi. Om dina besvär beror på att du är allergisk brukar snoret vara tunt och genomskinligt. Då är det också vanligt att det rinner konstant och att du även har andra allergi-symptom samtidigt, som exempelvis nysningar och/eller ögon som rinner och kliar. 

Känsliga slemhinnor

Om du har problem med nästäppa eller tunt rinnande snor kan det också bero på att du har så kallad vasomotorisk rinit. Det innebär att dina slemhinnor är extra känsliga och besvären kommer ofta när du äter en viss typ av mat, dricker alkohol eller befinner dig i torr luft. Även starka dofter så som parfym eller tobaksrök kan trigga dina besvär.  

Överanvändning av nässpray 

Avsvällande nässpray kan orsaka nästäppa om du använder det för länge eftersom slemhinnan i näsan då har vant sig vid behandlingen. Om du har använt nässpray i mer än 10 dagar så svullnar nässlemhinnan upp direkt om du inte använder nässprayen. Du har då utvecklat ett slags nässpraysberoende. Du blir av med beroendet genom att helt sluta med den avsvällande nässprayen. Det kan vara jobbigt och ta några dagar innan du känner dig bättre.  

Graviditet

Det är vanligt att bli täppt i näsan under en graviditet eftersom mängden blod ökar i kroppen och även i slemhinnorna i näsan. Det innebär att de blir tjockare och mer svullna. Det kan också göra så att du lättare börjar blöda.  

Behandling av nästäppa

Nästäppa och snuva brukar oftast gå över av sig självt, eller med hjälp av receptfria läkemedel och behöver oftast ingen behandling. Om dina besvär däremot orsakas av allergi kan du behöva få behandling med allergimedicin. För många räcker det med receptfria allergimedicin men du kan också få allergimedicin utskrivet på recept av din läkare.  

Vad kan jag göra själv?

Det finns några saker du kan göra själv för att lindra dina besvär. 

  • Rensa näsan 
    Testa att rensa näsan med koksaltlösning. Det finns att köpa färdiga droppar och spray på apotek. Du kan också göra din egen koksaltlösning genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Att rensa nästan innan läggdags kan kännas skönt om du har problem med nästäppa på kvällen.  
  • Smörj in torra slemhinnor 
    Om du har torra och sköra slemhinnor i näsan kan du testa att smörja in dem med lite olja. Du kan använda all sorts matlagningsolja men det finns också mjukgörande spray och salva att köpa på apotek. 
  • Använd avsvällande nässpray, men inte för länge 
    Om din nästäppa eller snuva beror på en förkylning kan dina besvär lindras med avsvällande nässpray. Var dock noga med att inte använda nässprayen i mer än 10 dagar eftersom den då istället kan orsaka nästäppa som är svår att bli av med. Det gäller även dig som är gravid.  
  • Sov med huvudet upphöjt 
    Att ha nästäppa på natten kan vara mycket besvärligt och kan påverka sömnen. Ofta kan det kännas bättre om du sover med huvudet högt när du har nästäppa eller snuva eftersom svullnaden i näsan minskar då. 

När och var ska jag söka vård?

De flesta behöver inte söka vård för sina besvär med nästäppa och snuva eftersom de brukar gå över av sig självt. Men om du har haft besvär under en längre tid eller har varit täppt i ena näsborren under en längre tid bör du ta kontakt med din vårdcentral. Du kan vänta till nästkommande vardag om det är stängt. 

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig