Capio
Capio
Capio

Ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt, särskilt bland barn. Ögonen blir röda, rinniga och kan upplevas irriterade och lite kladdiga. En ögoninflammation är smittsam men läker oftast inom en vecka utan att behöva behandling.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är en ögoninflammation?

Ögoninflammation är en inflammation i ögats bindhinna, den tunna genomskinliga slemhinna som täcker insidan av ögonlocken och ögonvitan.

I de allra flesta fall beror den på ett virus men kan ibland bero på bakterier eller en allergisk reaktion. En ögoninflammation kan också uppstå om du fått skräp i ögat eller har skadat ögat på något annat sätt.

Hos vuxna är bakterier den vanligaste orsaken. Hos barn är det mycket vanligt att ögoninflammation kommer i samband med en förkylning. Men samtliga varianter förekommer i alla åldrar.

Ögoninflammation är smittsamt 

Det är lätt både att bli smittad och att föra smittan vidare eftersom inflammationen lätt sprids via dina händer. Hur länge du behöver vara hemma beror på hur länge ögoninflammationen ger besvär som får ögonen att kladda och rinna mycket. När de inte längre klibbar ihop sig är det fritt fram att återgå till jobb, skola och förskola.

Symptom på ögoninflammation

Ofta börjar en ögoninflammation med röda och rinnande ögon några dagar innan de börjar kännas irriterade och kladdiga.

Du kan ha ögoninflammation i ett öga men det vanligaste är att du får i båda dina ögon. Du kan uppleva ett eller flera av dessa symptom:

  • Röda ögonvitor
  • Mycket tårvätska
  • Ögonen känns svullna
  • Ögonen klibbar igen av kladdig vätska och var
  • Det svider eller kliar

Behandling av ögoninflammation

En ögoninflammation som är orsakad av ett virus behandlas inte och brukar gå över av sig själv inom en till två veckor. Det är viktigt att du tvättar ögonen noga och torkar bort det var som bildas.

Ögoninflammationer som beror på bakterier brukar också läka av sig själv, men ibland kan en behandling med antibiotika i droppar eller salva behövas. En läkare skriver ut ett recept på salva eller droppar om din inflammation konstaterats bero på bakterier och inte går över med hjälp av rengöring.

Efter två dagars behandling med antibiotika är din ögoninflammation inte längre smittsam. Men det är viktigt att du fullföljer behandlingen, annars riskerar inflammationen att komma tillbaka. Det gäller för både vuxna och barn.

Egenvård – vad kan jag göra själv?

Rengör noga och varsamt

Att tvätta och hålla ögonen rena är viktigt för bli av med inflammationen men kan även verka lindrande. När ögonlocken klibbar ihop och/eller kliar kan du blöta ner en bomullstuss med ljummet vatten och badda försiktigt på ögonlocken och vid fransraden. Använd inte samma bomullstuss till båda ögonen.

Gör en våt kompress

Blöt ner en luddfri bit tyg eller en handduk i ljummet eller kallt vatten, vrid ur och placera försiktigt mot ögat. Det kan ge en känsla av lindring. Tänk på att inte använda samma kompress till båda ögonen.

Låt ögonen vila från linser

Om du använder linser är det bra om du tar ut linserna och låter ögonen vila så länge du har besvär. Det är viktigt att du tar ett nytt oanvänt par när du ska börja använda linser igen. Annars är det risk att inflammationen kommer tillbaka.

Prova ögondroppar

På apoteket finns det olika sorters receptfria ögondroppar för torra ögon som kan hjälpa till att lindra dina besvär. Fråga personalen om råd.

Så här kan du minska risken för att smitta andra:

  • Undvik att peta i ögonen.
  • Tvätta händerna noga och ofta.
  • Dela inte handduk eller örngott med någon annan och försök att byta ut din/dina egna varje dag.
  • Gör dig av med mascara och annat smink som kommit i kontakt med ögonen och rengör de penslar och borstar som du använt vid ögonen med tvål och vatten.

När och var ska jag söka vård?

En ögoninflammation brukar i de allra flesta fall gå över av sig själv inom en till två veckor och det är därför inte nödvändigt att söka vård.

Om din ögoninflammation inte gått över inom en till två veckor bör du vända dig till din vårdcentral.

Om du upplever något av följande bör du söka vård akut:

  • Ditt öga gör ont
  • Du blir ljuskänslig, ögat tål inte ljus
  • Det känns som att du har något som fastnat i ögat
  • Du har svårt att se med ögat

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

LegitScript approved