Capio
Capio
Capio

Ögon – behandlingar och operationer

Ögonen är komplexa organ som har stort inflytande över våra liv och hur vi uppfattar verkligheten. Vi använder våra ögon varje vaken sekund och all påverkan får stora effekter. Ögonbesvär som röda, torra och kliande ögon är mycket vanliga och läker ofta av sig själva, men det finns också många åkommor som behöver behandlas.

Tack vare forskning och medicinsk utveckling har vi också fått möjligheter att korrigera synfel så att fler än någonsin att se felfritt.

Ögonsjukdomar och synfel kan åtgärdas

Ögonen kan drabbas både av sjukdomar och olika ögonbesvär som behöver behandlas. Det kan till exempel handla om ögoninflammation eller stopp i tårvägarna. Gråstarr är ett annat problem som är mycket vanligt. Faktum är att majoriteten av alla människor får gråstarr när de blir äldre. Sjukdomen kan dock botas helt med en gråstarroperation, som är en av världens vanligaste operationer idag.

Du kan också vända dig till Capio Ögon för att få hjälp med att korrigera ditt synfel. Det kan röra sig om allt från lindrig närsynthet till mer komplex astigmatism. Numera slipper allt fler använda glasögon tack vare laserkirurgi, och i de fall laserkirurgi inte fungerar kan linser opereras in permanent.

Här kan du få hjälp

Om du har besvär med ögonen eller vill bli av med ditt synfel så är du varmt välkommen att kontakta en av våra ögonmottagningar för att boka tid. Ingen remiss behövs. Du kan också använda Capio Go för att få snabb hjälp och kostnadsfri hjälp online.

Ögonoperationer och behandlingar

Här har vi samlat information för dig som vill veta mer om ett antal av de operationer och behandlingar vi erbjuder. Du är alltid välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa just dig.

Behandlingar av ögonsjukdomar och ögonbesvär

 • Grå starr: Om du lider av grå starr, eller katarakt som är den medicinska beteckningen, är en gråstarroperation det enda sättet att bota sjukdomen. Fördelen är att sjukdomen botas helt så att den inte kan komma tillbaka. En gråstarroperation innebär att man byter ut ögats naturliga, grumliga lins mot en konstgjord lins.
  Läs mer om gråstarroperation
 • Grön starr (glaukom): Ögonsjukdomen grön starr, eller glaukom, delas upp i kroniskt och akut glaukom. Den kroniska varianten har ett långsamt förlopp, medan akut glaukom kommer snabbt och kräver omedelbar behandling. I båda fallen går behandlingen ut på att sänka trycket i ögat med olika metoder.
  Läs mer om glaukom

 • Diabetesscreening: Om du har diabetes, eller ligger i riskzonen för att utveckla diabetes, bör du göra diabetesscreeningen regelbundet för att hålla koll på förändringar över tid och vid behov kunna sätta in behandling i god tid. 
  Läs mer om diabetesscreening
 • Glaskroppsavlossning: I de flesta fall är glaskroppsavlossning, som upplevs som att föremål "flyter" framför ögonen, något helt normalt och en följd av ögats åldrande. Om du däremot plötsligt ser nya prickar, ljusblixtfenomen, eller upplever inskränkningar i synfältet, bör du så snart som möjligt ta kontakt med din ögonmottagning och låta undersöka dina ögon.
  Läs mer om glaskroppsavlossning
 • Åldersförändring i gula fläcken: Det medicinska namnet för åldersförändringar i gula fläcken är makuladegeneration. Sjukdomen är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättningar bland vuxna i västvärlden och den går tyvärr inte alltid att behandla. För den form som går att behandla injicerar man läkemedel som hämmar tillväxten av sjuka blodkärl i ögat.
  Läs mer om åldersförändring i gula fläcken

Du kan också vända dig till Capio Ögon med många andra ögonbesvär, som allergi och inflammationer. Många besvär kan behandlas relativt enkelt med hjälp av olika typer av ögondroppar. Våra ögonspecialister har omfattande erfarenhet av att diagnosticera och behandla en lång rad olika ögonåkommor, även sådana som inte är listade här. Tveka inte att höra av dig om du har frågor.