Capio
Capio
Capio

Repetitiv transkraniell magnetstimulering

Repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS) är en metod för behandling av depression.

Behandlingen med rTMS är effektiv och ger inga negativa effekter på minne eller koncentration.  

Så går behandlingen till

rTMS-metoden innebär att hjärnan stimuleras genom korta pulser av ett magnetfält över främre delen av hjärnan. Behandlingen ges dagligen vardagar i cirka fyra veckor. Vid behandling är du vaken och sitter i en fåtölj med en magnetspole riktad mot främre delen av huvudet. Behandlingen känns som små knackningar mot skalpen. Själva behandlingen tar bara 3 min och 20 sek och besöken ca 15 min. Första besöket tar ca 45 min för att göra inställningar. Besök 10 och 20 tar också ca 45 min för uppföljning av läkare. 

Efter behandlingstillfället

Du kan känna dig lite trött efter behandlingen. En mindre andel patienter upplever huvudvärk under behandlingen och i någon timme därefter. I övrigt blir du inte påverkad av behandlingen och du kan vanligtvis åka hem direkt och fungera som vanligt.  

När märks effekten av behandlingen?  

Oftast märks den antidepressiva effekten efter cirka 10-15 behandlingar.  

Vem kan få rTMS?  

Om du har en pågående depression som inte blivit bättre av det läkemedel som du haft i tillräcklig tid och dos, kan du vara aktuell för rTMS om du och din läkare kommer överens om det.  

Remiss för att få rTMS

Om du är patient vid Capio Psykiatri kan din läkare utfärda remiss till vår psykiatriska mottagning i Jakobsberg eller vår mottagning Capio Psykiatri Ångest- och depression
 
En läkare här bedömer därefter om det kan bli aktuellt med rTMS för dig. Det är också din ordinarie läkare som följer upp din behandling då det rekommenderas att du får en uppföljande behandling med läkemedel efteråt.

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig