Capio
Capio
Capio

LASEK-ELSA – ögonlaserbehandling för dig som har tunna hornhinnor

Ögonlaserbehandlingen LASEK-ELSA innebär att man lossar hornhinnans yttersta skikt med en alkohollösning, utför laserbehandlingen som åtgärdar själva synfelet och sedan lägger tillbaka det yttersta skiktet där det får läka på plats. LASEK-ELSA lämpar sig bäst för dig som är 20–45 år och har mild närsynthet eller översynthet, även i kombination med astigmatism.

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

LASEK-ELSA är ett lindrigt ingrepp men kan ge dimsyn och obehag under en längre period jämfört med operationer där laser inte används. Det lilla sår som lasern orsakat på hornhinnans yta täcks med en s.k. bandagelins. Du behöver inte ha något annat bandage, och du kan ha ögat öppet direkt efter behandlingen. Bandagelinsen tar du själv ut efter ungefär 3 dagar, precis som du tar ut en vanlig kontaktlins.

Redan efter en vecka har synen förbättrats avsevärt och i de flesta fall är synskärpan helt stabiliserad efter 1–3 månader.

Eftersom det tar ett tag för synen att stabiliseras efter en LASEK-ELSA-operation kan man välja att operera ett öga i taget, men det går också bra att operera bägge ögonen samtidigt om man föredrar det.

Läkningstid efter LASEK-ELSA

LASEK-ELSA är en relativt sett väldigt säker och enkel metod även om läkningstiden är längre och obehagen mer påtagliga än vid behandling med FS-LASIK eller ICL. Vanligtvis ser man hyggligt bra inom en vecka, men det kan ta ungefär tre månader innan synen helt stabiliseras.

Läkningen kan ta upp till sex månader och under den tiden kan det vara bra att skydda ögonen med solglasögon vid starkt solljus. Du kan gå tillbaka till jobbet ca 4–5 dagar efter laserbehandlingen.

Så går en LASEK-ELSA-behandling till

Ögat bedövas med droppar och en liten klämma sätts på plats så att ögonlocken hålls isär. Du får titta mot en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge. Du behöver inte vara orolig för att eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser. Skulle din blick flacka och göra större ögonrörelser stängs lasern automatiskt av tills blicken är tillbaka i rätt läge.

För att kunna åtgärda själva synfelet behöver det yttersta skiktet av hornhinnan flyttas. Det gör man med hjälp av en svag alkohollösning som får verka någon sekund. Därefter lossas det yttersta skiktet av hornhinnan försiktigt genom att man skrapar försiktigt, vilket gör metoden särskilt lämplig för personer med tunn hornhinna. Du kan känna ett tryck här, men ingen smärta. Ytskiktet rullas åt sidan och laserbehandlingen utförs. Den pågår ca 10–45 sekunder beroende på hur kraftigt synfelet är. När laserbehandlingen har avslutats sköljs ögat återigen. Därefter rullas ytskiktet tillbaka på sin plats.

När behandlingen är klar täcks det lilla sår som lasern har orsakat på hornhinnans yta med en s.k. bandagelins som ska sitta kvar i ögat 2–4 dygn. Du får också antibiotikadroppar i ögat och även droppar med dig hem. Tillsammans med en sköterska går ni igenom hur du ska använda dropparna.

Finns det några risker med LASEK-ELSA-behandlingen?

Inga ögonbehandlingar är helt riskfria, men eftersom LASEK-ELSA görs ytligt på hornhinnan och inte inuti ögat, är det ett lindrigt ingrepp i ögat, och det är ovanligt med allvarliga komplikationer. Laserljuset har en steriliserande effekt och motverkar på så sätt infektioner. Det finns enstaka fall där ögat blivit infekterat efter en laserbehandling, men infektionen behandlas väldigt enkelt med antibiotika. Färre än 1 av 5 000 opererade drabbas av en allvarlig infektion på hornhinnan.

Även om du får en bandagelins kan du känna viss värk och skavkänsla på ögat efter behandlingen. Hur mycket besvär man får är väldigt individuellt. Det kan också kännas som att dina ögon är något torrare under en tid, och det åtgärdas enkelt med fuktande ögondroppar när du känner att du behöver det.

Bra att veta efter en LASEK-ELSA-behandling

Under de följande 3–4 dagarna efter behandlingen kommer du att se suddigt och det är normalt att uppleva ljuskänslighet, ökat tårflöde, skavkänsla, sveda och ibland svullna ögonlock. Under de här dagarna väljer många att vara hemma från arbetet. Var försiktig med att utsätta ögat för dammiga miljöer och starkt ljus. Det kan kännas skönt och lugnande att ha på dig ett par mörka solglasögon utomhus på soliga dagar under de första månaderna efter behandlingen.

Relaterade diagnoser

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

Boka tid online för bedömningsbesök inför en privatbetald synfelsbehandling

Vilken synfelsbehandling som är bäst för just dig beror på många olika faktorer, inte bara synfelet i sig. Vid ett första bedömningsbesök hos oss går vi tillsammans igenom just din situation och vilka förväntningar du har på resultatet.

Hur fungerar det?

När du kommer till oss gör vi en noggrann förundersökning, du träffar en optiker eller ögonsjuksköterska som kontrollerar din syn och ger ett första besked om en synfelsoperation kan vara aktuellt för dig. Om alla förutsättningar för en synfelsoperation finns kommer du få träffa en kirurg före din operation.

Tillsammans går vi igenom din hälsodeklaration och riskerna med en operation. Vi vill att du ska känna dig säker i det beslut du tar. Vårt mål är att du ska få ett liv helt utan eller med så lite behov som möjligt av glasögon eller kontaktlinser. 

Pris

Kostnaden för bedömningsbesöket/förundersökningen är 650 kr.

Vem kan komma till oss på undersökning

  • Du ska vara minst 20 år
  • Du ska ha haft stabil syn i minst 2 år
  • Du ska inte ha/haft några kända ögonsjukdomar
  • Du ska inte vara gravid eller amma
  • Du ska vara linsfri 3 dagar innan besöket hos oss. 

Boka tid för bedömningsbesök hos Capio Ögon 

Den här tjänsten är till för dig som är intresserad av en privatbetald synfelsoperation för att slippa glasögon och linser. Den är tyvärr inte till för dig som vill göra en gråstarroperation eller vill boka ett läkarbesök inom våra avtal med region, kontakta din ögonmottagning direkt i så fall. Capio Ögons mottagningar

Vi hjälper dig