Capio
Capio

RLE – linsbytesoperation för dig över 45

För dig som är 45 eller äldre och är närsynt, översynt, astigmatiker, eller har börjat bli ålderssynt, är ett linsbyte i form av synfelsoperation RLE – Refractive Lens Exchange – oftast aktuellt.

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

Vad är en RLE-operation?

Förkortningen RLE står för Refractive Lens Exchange och är en vanlig ögonoperation för dig som har ett glasögonkrävande synfel och vill slippa glasögon. RLE kan också vara lämpligt för dig med synfel som inte går att behandla med laserbehandling.

Vid en RLE-operation så byter man ut ögats naturliga lins mot en specialslipad plastlins. Styrkan på linsen anpassas för ditt öga och bestäms i förväg. Med hjälp av den nya linsen kommer du kunna se bra på både långt och nära håll. Vid speciellt synkrävande situationer kan det hända att du ibland behöver glasögon.

Själva operationen tar ca 15-20 minuter och gör inte ont. De första timmarna efter operationen kan ögat kan vara ljuskänsligt och du kan uppleva att din syn är dimmig eller ibland se mörka prickar som rör sig i synfältet. Läkningstiden är kort och de allra flesta ser bra redan dagen efter operationen.

Så går en RLE-operation till

Metoden innebär att ögats egen lins opereras bort. Operationen utförs under lokalbedövning. Via ett litet snitt i kanten på hornhinnan tas ögats naturliga lins ut och den nya linsen läggs på plats.

För att kunna ta ut den egna linsen används ultraljud. Ett smalt instrument förs in i ögat och den egna linsen sugs ut i form av vätska med hjälp av ultraljud. Den nya plastlinsen är mjuk och kan föras in i ögat genom samma lilla operationsöppning och placeras rätt. Under hela operationen sköljs ögat rikligt med vatten och en steril operationsduk ligger över ansiktet.

Ögat är bedövat av bedövningsvätska som droppas och sköljs in i ögat. Efter operationen ges också antibiotika lokalt i ögat i förebyggande syfte.

Du kommer inte att se något av det som sker under operationen men kan ana färger, rörelser och skuggor. Beroende på vad man vill uppnå finns det två typer av linser som kan opereras in. Vilken linstyp som passar dig bäst beror på dina behov och förutsättningar och valet görs efter diskussion med din behandlande läkare.

  • Multifokal lins

    En multifokal lins innehåller flera styrkor, och med sådana kommer du att se bra på både nära och långt håll med båda ögonen. En multifokal lins passar bra om du har i övrigt friska ögon.
  • Monofokal lins

    De monofokala linserna har endast ett skärpedjup, vilket innebär att du med monofokala linser kommer att se bra på nära eller långt håll. Beroende på vilket avstånd du väljer att ha skärpa på, kommer du behöva glasögon för övriga avstånd.
  • Monovision

    Att med monofokala linser ha olika seende på ögonen, att ett öga ser bra på långt håll (det dominanta ögat) medan det andra ögat ser bra på nära håll, kallas för monovision. Monovision är att föredra om du har andra ögonsjukdomar såsom åldersförändring av gula fläcken eller grön starr.

Finns det några risker med behandlingen?

Även om inga kirurgiska ingrepp är helt och hållet riskfria är RLE en beprövad operationsmetod med få och små risker. Operationen görs under sterila förhållanden och även om risken är väldigt liten så kan en infektion uppstå. Du får med dig ögondroppar som minskar risken för infektion och underlättar läkningen.

Det händer att man kan få ett litet restsynfel, trots noggranna mätningar. Då kan du behöva kompletterande behandling. Ofta görs det med laser, men i sällsynta fall kan linsen behöva bytas.

Biverkningar som ett fåtal av de som behandlas med RLE upplevt är nedsatt synskärpa, nedsatt mörkerseende, torra ögon, näthinneavlossning och svullnad i gula fläcken. Läs mer om risker i avsnittet Vanliga frågor och svar nedan.

Bra att tänka på efter en RLE-operation

Efter operationen ska du under två veckor undvika att bada bastu eller simma i klorerat vatten, sjö eller hav. Undvik också att gnugga och trycka på ögat. Första veckan är det bra att undvika ögonmakeup, och därefter använda nya och skonsamma produkter. Det är bra om du undviker att använda glasögon under läkningsperioden så att ögonen får anpassa sig naturligt till de nya linserna.

Relaterade diagnoser

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

Vanliga frågor om RLE

Boka tid online för bedömningsbesök inför en privatbetald synfelsbehandling

Vilken synfelsbehandling som är bäst för just dig beror på många olika faktorer, inte bara synfelet i sig. Vid ett första bedömningsbesök hos oss går vi tillsammans igenom just din situation och vilka förväntningar du har på resultatet.

Hur fungerar det?

När du kommer till oss gör vi en noggrann förundersökning, du träffar en optiker eller ögonsjuksköterska som kontrollerar din syn och ger ett första besked om en synfelsoperation kan vara aktuellt för dig. Om alla förutsättningar för en synfelsoperation finns kommer du få träffa en kirurg före din operation.

Tillsammans går vi igenom din hälsodeklaration och riskerna med en operation. Vi vill att du ska känna dig säker i det beslut du tar. Vårt mål är att du ska få ett liv helt utan eller med så lite behov som möjligt av glasögon eller kontaktlinser. 

Pris

Kostnaden för bedömningsbesöket/förundersökningen är 650 kr.
Observera att besöket hos Capio Ögon vid Sophiahemmet kostar 1900 kr.

Vem kan komma till oss på undersökning

  • Du ska vara minst 20 år
  • Du ska ha haft stabil syn i minst 2 år
  • Du ska inte ha/haft några kända ögonsjukdomar
  • Du ska inte vara gravid eller amma
  • Du ska vara linsfri 3 dagar innan besöket hos oss.

Boka tid för bedömningsbesök hos Capio Ögon

Den här tjänsten är till för dig som är intresserad av en privatbetald synfelsoperation för att slippa glasögon och linser. Den är tyvärr inte till för dig som vill göra en gråstarroperation eller vill boka ett läkarbesök inom våra avtal med landsting/region, kontakta din ögonmottagning direkt i så fall. Capio Ögons mottagningar

Välkommen att boka tid

Vi hjälper dig