Capio
Capio
Capio

ICL – Inopererade kontaktlinser för dig mellan 20 och 45 år

För dig som är 20-45 år och är närsynt, översynt eller astigmatiker är det synfelsoperationen ICL – Implantable Intraocular Contact Lens – som oftast passar bäst.

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

Vad är ICL?

ICL står för Implantable Intraocular Contact Lens, d.v.s. inopererade kontaktlinser – en vanlig ögonoperation utan laser som kan avhjälpa nästan alla synfel. Det är i stort sett bara den naturliga försämringen av närseendet som kommer med stigande ålder som inte kan förhindras eller förbättras.

Eftersom man med en laserbehandling inte kan slipa bort hur mycket som helst av hornhinnan, så går det bara att laserbehandla till en viss grad av närsynthet. Men med ICL kan man få bort riktigt stora synfel eftersom själva synkorrigeringen görs i linsen istället för på hornhinnan.

En ögonoperation med ICL är en permanent lösning, men om det skulle behövas eller inte känns bra kan man ta ut eller byta linsen. Man har då kvar samma synmöjligheter som man hade före operationen. Operationen tar ca 10-15 minuter och gör inte ont. Redan dagen efter operationen brukar de flesta uppleva att de ser mycket bättre.

Så går en ICL-operation till

Att operera in en kontaktlins i ögat är ett mycket litet ingrepp. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och genom ett litet snitt i kanten på hornhinnan placeras en mycket tunn plastlins bakom ögats pupill och precis framför den naturliga linsen. Snittet är så litet att det inte behöver sys.

Första timmarna efter operationen kan synen kännas dimmig och du kan uppleva att du ser dubbelt. Ögat kan vara ljuskänsligt, du kan känna ett lätt skav och att ögat tåras mer än vanligt och att det är ömt när du rör vid det. Allt detta går snabbt över. Synen stabiliseras inom fyra till sex veckor.

Det är viktigt att du håller ögat rent och använder de ögondroppar som du får med dig efter operationen. Det minskar risken för infektion och underlättar läkningen, och ska användas under de närmaste veckorna efter operationen

Finns det några risker med behandlingen?

Även om inga kirurgiska ingrepp är helt och hållet riskfria är det ovanligt med allvarliga komplikationer efter en ICL-operation. Operationen görs under sterila förhållanden och även om risken är väldigt liten så kan en infektion uppstå. Du får därför med dig ögondroppar som minskar risken för infektion och underlättar läkningen.

Relaterade diagnoser

Kan du slippa glasögon?

Boka tid för förundersökning inför privatbetald synfelsoperation.

Vanliga frågor om ICL

Boka tid online för bedömningsbesök inför en privatbetald synfelsbehandling

Vilken synfelsbehandling som är bäst för just dig beror på många olika faktorer, inte bara synfelet i sig. Vid ett första bedömningsbesök hos oss går vi tillsammans igenom just din situation och vilka förväntningar du har på resultatet.

Hur fungerar det?

När du kommer till oss gör vi en noggrann förundersökning, du träffar en optiker eller ögonsjuksköterska som kontrollerar din syn och ger ett första besked om en synfelsoperation kan vara aktuellt för dig. Om alla förutsättningar för en synfelsoperation finns kommer du få träffa en kirurg före din operation.

Tillsammans går vi igenom din hälsodeklaration och riskerna med en operation. Vi vill att du ska känna dig säker i det beslut du tar. Vårt mål är att du ska få ett liv helt utan eller med så lite behov som möjligt av glasögon eller kontaktlinser. 

Pris

Kostnaden för bedömningsbesöket/förundersökningen är 650 kr.
Observera att besöket hos Capio Ögon vid Sophiahemmet kostar 1600 kr.

Vem kan komma till oss på undersökning

  • Du ska vara minst 20 år
  • Du ska ha haft stabil syn i minst 2 år
  • Du ska inte ha/haft några kända ögonsjukdomar
  • Du ska inte vara gravid eller amma
  • Du ska vara linsfri 3 dagar innan besöket hos oss.  

Boka tid för bedömningsbesök hos Capio Ögon

Den här tjänsten är till för dig som är intresserad av en privatbetald synfelsoperation för att slippa glasögon och linser. Den är tyvärr inte till för dig som vill göra en gråstarroperation eller vill boka ett läkarbesök inom våra avtal med landsting/region, kontakta din ögonmottagning direkt i så fall. Capio Ögons mottagningar

Välkommen att boka tid

Vi hjälper dig