Vad är preventivmedel?
Preventivmedel är ett samlingsnamn för skydd mot oönskad graviditet. Det finns flera många olika sorters preventivmedel som också fungerar på olika sätt, med den gemensamma nämnaren att de minskar sannolikheten att bli gravid när du har sex. Preventivmedel brukar delas in i tre kategorier; preventivmedel med hormoner, preventivmedel utan hormoner och akuta metoder.
Preventivmedel med hormoner
P-piller, p-plåster, p-ring, mellanpiller, minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är alla preventivmedel som skyddar mot graviditet med hjälp av hormoner. Samtliga innehåller hormonet gestagen som gör slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fästa där. Gestagen gör också sekretet i livmoderhalsen segt, vilket gör det svårare för spermierna att ta sig igenom. Gestagen påverkar dessutom äggens mognadsprocess och förhindrar ägglossning. P-piller, p-ring och p-plåster innehåller också östrogen, som bland annat styr hur livmoderns slemhinna växer till och därmed har betydelse för dina blödningar.
Preventivmedel utan hormoner
Till preventivmedel utan hormoner hör i princip alla andra typer av skydd, från kondom till avbrutet samlag. Några vanliga icke hormonella preventivmedel är kopparspiral, pessar, kondom, femidom och sterilisering. Kondom, femidom och pessar kallas för barriärmetoder och hindrar spermierna från att ta sig in i livmodern. Sterilisering innebär att du tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid genom en operation. Kopparspiralen skapar en miljö där spermier inte kan överleva.
Akuta metoder
Kopparspiralen hör också till den tredje kategorin, akuta metoder. Akuta preventivmetoder används om du redan haft oskyddat sex eller om exempelvis kondomen råkat gå sönder. Det går alltså även att sätta in en kopparspiral efter ett samlag och förhindra graviditet. En annan akut metod är så kallade akut p-piller, eller ”dagen efter-piller”.
För- och nackdelar?
Det är inte helt lätt att veta vilket preventivmedel som passar dig bäst, alla har för- och nackdelar.
Preventivmedel med hormoner ger ett väldigt säkert skydd mot graviditet. Samtidigt finns det en del mer eller mindre vanliga biverkningar beroende på vilket preventivmedel du väljer. Om preventivmedlet innehåller östrogen finns det till exempel en ökad risk för blodproppar. Samtala därför med din barnmorska om du är intresserad av att börja använda ett hormonellt preventivmedel. Du behöver kontrollera ditt blodtryck innan och gå igenom din ärftlighet och egen sjukhistoria för att få en bedömning av dina sammanlagda risker.
Kondom och femidom kan kännas lite otympligt och hämma spontaniteten, men ger ett gott skydd mot graviditet och är dessutom de enda preventivmetoderna som även skyddar mot könssjukdomar.
Kopparspiralen är ett säkert preventivmedel som inte ger några hormonella biverkningar. När en spiral sitter på plats ska den inte kännas av. Alla mår dock inte bra av kopparspiral, så om du känner smärta eller obehag i mer än två veckor efter att spiralen satts in kan det vara lämpligt att kontakta din barnmorska eller gynekolog och få hjälp att plocka ut den. Kopparspiral kan ge rikligare mensblödningar och svårare mensvärk.
Pessar innehåller inga hormoner och ger inga biverkningar, men den kan vara lite klurig att få plats. Pessar är inte en av de säkraste preventivmetoderna och måste användas korrekt för att fungera.
Sterilisering innebär att du tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid genom en mindre operation där ägg- eller spermieledare stängs av. Risken att orsaka en graviditet är mycket liten. Det är dock svårt och komplicerat att ångra sig, så du bör vara säker på att du inte vill ha några barn innan du steriliserar dig.
Akut p-piller
Akut p-piller ska inte användas som ett regelbundet preventivmedel då det innehåller en högre dos hormoner som påverkar kroppen mer än vanliga preventivmedel.
Preventivmedelsrådgivning - så kan vi hjälpa dig
Om du vill ha hjälp att välja ett preventivmedel som passar dig är du välkommen att kontakta oss. Alla våra barnmorskemottagningar erbjuder preventivmedelsrådgivning, men du kan också få hjälp i våra onlinetjänster,på din vårdcentral, gynekologimottagning eller ungdomsmottagning.
Om du har ett preventivmedel i tablettform som du är nöjd med behöver du förnya ditt recept en gång per år. Om du vill få hjälp online med p-piller som innehåller östrogen skall du alltid ha gjort en blodtryckskontroll innan. Hormonspiral och p-stav skrivs också ut på recept. Du hämtar själv ut hormonspiralen eller p-staven på apoteket och får sedan hjälp med insättning under ett nytt besök hos barnmorskan. Kopparspiral finns på mottagningen och är inte receptbelagd.