Capio
Capio
Capio

Urinvägsinfektion

Om du känner dig kissnödig ofta och det svider när du kissar kan du ha drabbats av urinvägsinfektion. Den vanligaste typen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr och orsakas av bakterier i urinvägarna. Ibland går infektionen över av sig själv, men du kan också behöva söka vård. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en infektion som drabbar urinröret och urinblåsan. Infektionen uppstår när bakterier, vanligtvis kolibakterier eller stafylokockbakterier, kommer in i urinvägarna. Den vanligaste sortens urinvägsinfektion är blåskatarr och den går oftast över av sig själv. Ibland kan bakterier ta sig upp till njurarna och njurbäckenet – det kallas njurbäckeninflammation och måste alltid behandlas med antibiotika.  
Urinvägsinfektion är mycket vanligare hos kvinnor än hos män, eftersom mäns urinrör är längre och därför gör det svårare för bakterier att nå urinblåsan. 

Symptom

Vanliga tecken på urinvägsinfektion är att:

  • Du behöver kissa ofta, eller känner att du behöver kissa ofta utan att det nödvändigtvis kommer så mycket.
  • Det svider när du kissar eller efter du kissat.
  • Det gör ont i nedre delen av magen.
  • Du fryser.
  • Det finns små mängder blod i urinen.

Om du fått njurbäckeninfektion kan du ha samma symptom som vid urinvägsinfektion, men ofta även:

  • Feber, illamående och ordentlig sjukdomskänsla. 
  • Ont i sidan av magen eller i ländryggen.

När och var ska jag söka vård?

Om du är man, gravid, under 15 år, nyligen har fött barn eller har synligt blod i urinen bör du kontakta din vårdcentral redan vid de första symptomen på blåskatarr. Om inga av egenskaperna ovan stämmer in på dig kan du vänta upp till en vecka med att söka vård. 

Om du misstänker att du har njurbäckeninflammation är det viktigt att du söker vård direkt, på akutmottagning eller jourcentral om vårdcentralen har stängt. Detsamma gäller om ett barn under två år visar tecken på blåskatarr eller njurbäckeninflammation. 

Vad kan jag göra själv?

Om du har blåskatarr kan du ofta lindra besvären genom att dricka mycket vatten. Du kan även ta smärtstillande läkemedel.  

Om du har lätt för att få urinvägsinfektion kan du minska risken genom att vara noga med att tömma blåsan helt. Urinvägsinfektion kan ibland uppstå genom att det finns lite urin kvar i blåsan där bakterier samlas. Testa att resa dig upp en kort stund när du kissat, för att sedan sätta dig ner igen och försöka få ut de sista dropparna. Det är också bra att kissa efter att du haft sex, samt att undvika överdriven hygien i underlivet. Tvål kan skada slemhinnans naturliga skydd mot infektioner. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig