Capio
Capio
Kvinna går med barn till skolan
Barn från 6 mån

5 skäl att promenera med barn till skolan

På 70-talet promenerade nästan alla barn till och från skolan. Idag gör de flesta föräldrar sina barn en björntjänst genom att skjutsa dem till skolan. Regn, tidsbrist, trötta barn och minusgrader kan ibland kännas som obestigliga hinder.

Här finns vi

Vill du lista ditt barn hos oss?

Men att skjutsa ditt barn till skolan gör att hen missar en chans till fysisk aktivitet. Att cykla eller gå till skolan ger inte bara piggare och friskare barn utan även barn som blir säkrare i trafiken. Så vilka är fördelarna för barnen med en aktiv skolväg? Vi har listat fem skäl att låta sig inspireras av.

1. Energikick på morgonen

Att gå eller cykla till skolan på morgonen ger barnen en energikick som ökar deras koncentrationsförmåga. Dessutom är den här typen av vardagsmotion bra för barnens inlärning och minne. Faktum är att en del svenska skolor nu har börjat ta en promenad runt skolgården före första lektionen, just av den här anledningen.

2. Bra att börja i tid

De goda vanor som formas i barndomen hänger ofta med upp i vuxenlivet. Att gå eller cykla till skolan är ett enkelt sätt att forma en hälsosam, rolig och miljövänlig vana.

3. Kvalitetstid

Om du som förälder går tillsammans med ditt barn till skolan ges det ett glimrande tillfälle att prata med varandra och på sätt få en positiv start på dagen. Väljer ni att cykla tillsammans är det viktigt och ett bra tillfälle att prata om trafikregler och beteende i trafiken. Så får ditt barn ett gott självförtroende till den dag hen ska cykla själv till skolan.

4. Trafikkaos – nej tack

Ju fler föräldrar som skjutsar sina barn till skolan desto rörigare och farligare blir det runt om skolan och risken för olyckor ökar. Dessutom är det trevligare att komma till skolan för barnen utan att behöva mötas av trafikkaos och stressade bilförare.

5. Chans att skapa en vandrande skolbuss

Att vi vuxna är stressade och har mycket att tänka på – helst på morgonen, känner nog de flesta igen sig i. Så att gå eller cykla varje dag kan bli svårt att klämma in i en stressad vardag. Så varför då inte ta hjälp? En vandrande skolbuss är när familjer turas om att gå med sina egna och andras barn till och från skolan. På ett organiserat sätt.

För dig som vill veta mer om barn och rörelse kan läsa forskningen från vår samarbetspartner Generation Pep här.

Här finns vi

Vill du lista ditt barn hos oss?