Capio
Capio
Man som ligger nedbäddad under filtar i soffan.
Influensa

Vinterkräksjuka? Så mår du bättre!

Varje år kommer den, som ett oönskat brev på posten: vinterkräksjukan. Då det inte finns någon bot handlar det om att göra tiden med smitta så kort och uthärdlig som möjligt. Vi tipsar om hur du bär dig åt.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vinterkräksjukan är ett oerhört smittsamt calicivirus, med relativt snabbt sjukdomsförlopp. Det kan vara en tröst för den som drabbats – det kommer att gå över snart! Inom tre dygn brukar de flesta må bättre.

Men vad ska man då göra under tiden för att lindra symptomen och påskynda tillfrisknandet?

Tänk på detta

Jo, i många fall är det så enkelt som att vila, dricka mycket vätska och äta. Det kan naturligtvis vara svårt nog när man mår som värst.

Vätska

Du behöver dricka mycket när du lider av vinterkräksjuka, framför allt om du har feber. Extra viktigt är det för äldre personer och små barn. Testa att dricka lite i taget om du har svårt att behålla det du får i dig. Det kan också vara bra med vätskeersättning om du kräks eller har kraftig diarré. Det finns speciell vätskeersättning för små barn. Det bästa sättet att veta att man får i sig tillräckligt mycket vätska är att hålla koll på att man kissar lika ofta som vanligt och att urinen är ljus.

Mat

Att äta kanske känns otänkbart när magen är i uppror, men så fort du får möjlighet ska du försöka att peta i dig litegrann. Tänk på att äta sådant som är skonsamt för magen, till exempel yoghurt, kokt fisk, ris eller vitt bröd. Om du inte klarar att äta, se då istället till att dricka sådant som innehåller energi: soppa, saft och smoothie till exempel.

Goda bakterier

Probiotika är goda tarmbakterier som gör att balansen i mage och tarm återställer sig snabbare. Du kan köpa probiotiska matprodukter i livsmedelsaffären, eller kapslar med probiotika på apotek.

Undvik (att) smitta

Viruset som orsakar vinterkräksjuka kan spridas på flera olika sätt, via direkt eller indirekt kontakt. Direkt kontakt innebär att du ådrar dig smittan direkt från en person som är sjuk, exempelvis genom beröring. Indirekt kontakt innebär att du smittas genom att vidröra föremål som en smittad person hanterat, såsom dörrhandtag eller textilier. Du kan också få vinterkräksjuka av livsmedel som varit i kontakt med kontaminerat vatten, till exempel grönsaker eller skaldjur. Om maten kokas dör viruset, men nedfrysning hjälper inte.

Håll dig frisk

Inkubationstiden (tiden från att du smittas till att du får första symptom) är en till två dagar. Om du vill minimera risken att smittas av vinterkräksjukan är det bra att följa dessa råd:

  • Tvätta händerna ofta och noga, gärna med flytande tvål. Alltid före måltid och efter toalettbesök. Handsprit skyddar inte mot viruset som orsakar vinterkräksjuka!
  • Torka dig helst med egen handduk eller pappershanddukar.
  • Undvik kontakt med smittade personer.
  • Undvik bufféer
  • Tvätta handtag, textilier och andra föremål som kan ha kommit i kontakt med en smittad person.

Håll andra friska

Om du trots allt ådragit dig smittan, men vill undvika att smitta personer i din närhet, är det bra att tänka på detta:

  • Träffa inte andra människor i onödan. Se till att vara frisk innan du återgår till arbete, skola eller förskola. Du bör vara hemma minst två dygn efter att kräkningar och diarréer upphört.
  • Tvätta händerna ofta och noga, gärna med flytande tvål. Alltid före måltid och efter toalettbesök.
  • Torka dig helst med egen handduk eller pappershanddukar.
  • Laga inte mat medan du är sjuk.

Så hjälper vi dig

Vanligtvis behöver du inte söka vård om du drabbats av vinterkräksjuka. Men om dina diarréer eller kräkningar inte ger med sig efter några dagar, eller om du får symptom på vätskebrist (såsom mörk urin, muntorrhet och stark törst) är det bra att kontakta oss. Likaså ska du ta kontakt om du medicinerar regelbundet och inte får i dig dina läkemedel på grund av kräkningar.

Om du har blodiga diarréer, hög feber och frossa, eller svåra magsmärtor som inte släpper när du kräks eller har diarré, bör du kontakta en jourmottagning.

Eftersom vinterkräksjuka är väldigt smittsamt är det viktigt att ringa mottagningen innan du besöker oss. Är du osäker om du behöver söka hjälp kan du alltid börja med att chatta med din vårdcentral eller Capio Go.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.